🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Näin onnistut uudessa työssä

Täytä odotukset ja onnistu fiksuilla tavoitteilla. Muista: älä huoli liikaa, asiat tulevat ratkeamaan parhain päin niin kauan kuin priorisoit oppimisen kaikkein korkeimmalle.

Onnistu uudessa työssä

Sait sen uuden työn, jota etsit ja toivoit. Onneksi olkoon! Nyt on LinkedIn-profiili päivitetty ja ystävät tietoisia iloisesta uutisesta – mitä seuraavaksi? Mitä sinun tulisi pitää mielessä, ettet polttaisi itseäsi loppuun tai ettet alisuoriutuisi uudessa roolissasi? Jatka lukemista ja tiedät tarkalleen, miten onnistut uudessa työssä!

1. Ota rauhassa

"Apua! En osaa tätä?"

Ensisuudelman tapaan uusi työ voi olla hankalaa ja jännittävää. Tärkeintä on ymmärtää, ettet voi osata kaikkea ensimmäisestä päivästä alkaen. Yleensä uuden työn alkaessa on paljon sulateltavaa, joten anna sen ottaa oma aikansa.

On myös hyvä budjetoida omaa energiankäyttöä. Huomioi, että työ tulee viemään alussa paljon enemmän energiaa kuin siinä vaiheessa, kun olet jo päässyt rooliin sisään. Siksi kannattaa tasapainottaa yksityiselämä sen mukaisesti. Älä ota kontollesi enempää kuin tarvitsee, anna itsesi ensin sopeutua uuteen arkipäivääsi. Kun työ sujuu, on aika hypätä mukaan useampiin vapaa-ajan aktiviteetteihin.

2. Kaikki tarvitsevat apua

"Kukaan muu ei varmasti tarvitse näin paljon apua..."

Myös kollegasi ovat olleet uusia ja varmasti osaavat odottaa sitä, että sinun täytyy kysyä paljon ja usein ennen kuin hallitset uuden kokonaisuuden. Kuten tavataan sanoa, "parempi katsoa kuin katua". Eli kysy ennen kuin kosahtaa.

Kun kollegasi sitten ottaa aikaa työstään opettaakseen sinulle jotain, ota muistiinpanoja ja varmista, että opit. Silloin sinun ei tarvitse kysyä samasta asiasta enemmän kuin on tarpeen. Jos koko prosessi on mahdollista kirjoittaa ylös, tee se. Näin apu on aina saatavilla kunnes olet vienyt prosessin läpi niin monta kertaa, että voit tehdä sen kuin hampaiden harjaamisen – automaattisesti.

3. Toimi tavoitteellisesti

"En tiedä, mitä minulta odotetaan."

Aseta tavoitteet! Kyllä, olet kuullut tämän aiemminkin. Sille on kuitenkin syynsä, miksi tällaiset ikivihreät suosikkivinkit toistuvat joka puolella. Ne toimivat! Asettaessasi tavoitteita ja välitavoitteita työllesi, saat hyödyllisiä vertailuarvoja edistyksesi mittaamiseen. Tavoitteiden saavuttaminen myös yksinkertaisesti tuntuu hyvältä. Onnistumiset auttavat sinua käsittelemään niitä ulkopuolelta ja itsestäsi lähtöisin olevia odotuksia, jotka tunnet kouraisuina mahasi pohjassa. Pyydä hetki pomosi aikaa, napatkaa kahvikupit kouraan ja asettakaa sinulle selkeä tavoite tai kaksi.

4. Älä pelkää virheitä, sillä niitä tulee joka tapauksessa

"En halua epäonnistua!"

Ei ole olemassa virheettömään suoritukseen kykenevää henkilöä. Ja kuinka hyvä sitten oletkaan, on aina parantamisen varaa. Kaikki tekevät virheitä! Uusi työ on viimeinen paikka, jossa virheitä haluaisi tehdä, mutta yleensä se vain menee juuri niin, että uuden naaman kontolle niitä koituu eniten.

Sen sijaan, että taistelet mahdotonta vastaan tavoittelemalla virheettömyyttä, pyri työskentelemään huolellisesti. Ota hieman ylimääräistä aikaa ennen sähköpostin lähettämistä, silmäile läpi juuri kirjoittamasi teksti tai ohjelmoimasi koodi. Työskentele ajatuksella ja perusteellisesti, mutta älä stressaa itseäsi uskomalla, että voisit säästyä virheiltä loputtomiin. Rikotaan se kupla tässä ja nyt: tulet tekemään virheitä. Hyväksy asia ja ole huolellinen jännittämisen sijasta, niin tulet tekemään niitä huomattavasti vähemmän.

5. Sisäistä organisaation kulttuuri ja ole oma itsesi

"Kukaan ei pidä minusta!"

Varmasti pitävät. Uuden työn alkaessa voi olla kuitenkin hyvä tunnnustella työpaikan tunnelmaa. Millaisia ihmiset ovat uudessa työpaikassasi ja miten he eroavat aikaisemmista kollegoista? Ero voi olla varsin suuri ero organisaatioiden välillä. Varmista, että noudatat yhtiön tapoja. Jos käytössä on pukeutumiskoodi, noudata sitä. Jos kvartaalitulosta on tapana juhlistaa shampanjalla, mene mukaan kippistelemään, vaikka joisitkin vettä.

Tärkeää on, että edustat itseäsi. Tervehdi kaikkia käytävällä vastaan tulevia, vaikka he olisivat eri osastolta kuin sinä. Yritä istua eri ihmisten kanssa lounaspöydässä ja kerro esimerkiksi, että olet uusi ja millä osastolla työskentelet. Uutena työntekijänä sinulla on paljon aihieta, joista aloittaa keskusteluja. Et valitse työryhmääsi tai tiimiäsi, mutta voit valita työkaverisi. Jos et osallistunut After Work -tapahtumiin edellisessä työpaikassasi, voit aivan hyvin liittyä niihin uudessa paikassa, ainakin aluksi. Sama koskee myös lounaita työn ulkopuolella tai jos joku kutsuu sinut mukaan lounastunnilla järjestettävälle joogatunnille. Kyllä se lounaslaatikko pärjää siellä jääkaapissa!

6. Älä epäile itseäsi turhaan, tulithan juuri valituksi!

"Miksi minut oikein valittiin?"

Jos epäilet edelleen itseäsi, tee hieman ajatustyötä. Miten rekrytointiprosessi meni? Varmastikin paikan hakemisen ja ensimmäisen työpäivän väliin on mahtunut muutamakin askel. Ole rauhassa, sillä kaikkien niiden ihmisten joukosta, jotka hakivat paikkaa, juuri sinä olet se, joka tehtävään lopulta valittiin. Harva työnantaja työllistää ihmisiä säälistä – ei, sinä sait paikan, koska olet hyvä siinä mitä teet!

Kannattaa vaalia sitä hyvän olon tunnetta, jonka työpaikan saaminen sai sinussa aikaan. Kanna onnistumisesi ylpeydellä. Olet todennäköisesti siinä missä olet, koska olet taitava. Keskity siis siihen, mihin sinut on palkattu ja ole avoin niin palautteelle kuin kollegoitasi kohtaan. Älä pelkää erehtyä, mutta ole valmis oppimaan. Jos omaksut tämän asenteen, ylität uuden työpaikan odotukset!

Löydä koulutuksesi


Mainokset

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua: