🎓 MBA-stipendin hakuaika on auki 16.6. saakka. Lue lisää ja hae »

Ydinvoima-ala - Foorumi

19.5.2011 8.36   Joonas

Hei,
olen kiinnostunut ydinvoima-alasta. Mistä voisin löytää tietoa aiheeseen liittyvistä koulutuksista?


RE: Ydinvoima-ala
19.5.2011 9.34   Koulutus.fi

Hei Joonas, Koulutusneuvoja

Eduskunta antoi vuonna 2002 Teollisuuden Voimalle luvan rakentaa uuden ydinvoimalan Satakunnan Olkiluotoon. Olkiluodon ydinvoimalan on tarkoitus valmistua vuonna 2012, mutta lukuisten teknisten ongelmien vuoksi valmistusaika viivästyy suunniteltua pidemmälle. Ydinvoimala tulee olemaan Suomen viides, ja sähköteholtaan maailman suurin yksikkö. Myös uuden laitoksen höyryturbiini tulee olemaan maailman suurin. Myös Fennovoima sai luvan rakentaa uuden ydinvoimalan, joka valmistuu joko Pyhäjoelle tai Simoon.

Suomessa noin neljännes käytetystä sähköstä tuotetaan ydinvoimalayksiköissä. Suomen tämän hetkisistä neljästä ydinvoimalasta kaksi sijaitsee Olkiluodossa ja toiset kaksi Itä-Uudenmaan Loviisassa.

Ydinvoima-alan koulutusta tullaankin lisäämään, koska uudet ydinvoimahankkeet ovat nostaneet nopeasti alan ammattilaisten tarpeelle. Aikaisemmin ydinvoima-ala ei ole juurikaan houkutellut uusia osaajia. Moni on ollut tilanteesta huolissaan, sillä esimerkiksi 1970-luvulla uransa aloittaneet ydinvoima-alan ammattilaiset jäävät jo vähitellen eläkkeelle. Suomen viidennen ydinvoimalaitoksen rakentamispäätös ratkaisi ongelman: ydinvoima-alan koulutuksia alettiin järjestää aiempaa runsaammin.

Oulun yliopisto aikoo aloittaa ydinvoimatekniikkaan liittyvän täydennyskoulutuksen ensi vuoden alussa. Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat jo valmistuneet diplomi-insinööreiksi tai fyysikoiksi. Koulutuksessa on tilaa 25 henkilölle ja se kestää puolitoista vuotta, jolloin valmistuneet henkilöt ehtisivät mukaan Fennovoiman ydinvoimaprojektiin. Koulutuksen on tarkoitus palvella ydinvoimalan rakentamisen lisäksi sen käytössä. Opetus saatetaan myöhemmin mahdollisuuksien mukaan muuttaa erikoistumiskoulutuksesta normaaliksi yliopistokoulutukseksi.

Niin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kuin Aalto-yliopistossakin on mahdollista opiskella ydinvoimatekniikkaa, ja Oulun yliopisto aikookin järjestää koulutuksensa yhteistyössä kyseisten tahojen kanssa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kouluttaa suurimman osan suomalaisista ydinvoima-alan ammattilaisista. Lappeenrannan yliopistosta moni opiskelija lähtee myös ulkomailla järjestettäville alan kursseille. Merkittävin tutkimuskohde on ydinvoimaloiden termohydrauliikka. Yhteistyötä tehdään muun muassa Ydinturvallisuuden tutkimusyksikön, STUKIN ja erilaisten EU-projektien kanssa.

Alaa on mahdollista opiskella myös Aalto Ylipiston Teknillisessä Korkeakoulussa.

Myös STUK on toiminut aiemmin kouluttajana ydinvoima-alalla ja myös heiltä kannattaa tiedustella tämänhetkistä tilannetta koulutusten suhteen.

p.s. Katso myös aiheeseen liittyvä YLEn uutispätkä heinäkuulta 2010:
http://areena.yle.fi/video/1116498

Terveisin,
Koulutus.fi:n neuvonta 


Löydä koulutuksia aiheesta:
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.