Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-25 yhteensä 25 tulosta
Näyttää 1-25 yhteensä 25 tulosta
 

Hygieniapassi ja hygieniapassitesti

Hygieniapassiksi kutsutaan hygieniaosaamistodistusta, joka on todistus hygieniaosaamisesta. Hygieniapassi perustuu 1.3.2006 voimaan astuneeseen elintarvikelakiin. Hygieniapassia tarvitsevat kaikki, jotka toimivat työssä, jossa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita.

Hygieniapassin saa suorittamalla hygieniapassitestin ts. hygieniaosaamiskokeen. Hygieniaosaamiskokeita järjestävät lukuisat osaamistestaajat, jotka ovat Elintarvikeviraston hyväksymiä. Osaamistestaajat ovat usein aikuiskoulutuskeskuksia ja ravitsemusalan oppilaitoksia.

Hygieniapassin tarkoitus

Hygieniapassilla pyritään lisäämään yleisten hygieniasairauksien jäljittävyyttä sekä varmistamaan elintarviketeollisuudessa työskentelevien henkilöiden perustiedot hygieniasta. Hygieniatietojen puuttellisuus työskentelytavoissa ja menetelmissä aiheuttaa tartuntatauteja. Hyhgieniapassia vaaditaan käytännössä jokaisella alalla, jossa käsitellään/valmistetaan/tarjoillaan pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Silti tästä huolimatta sitä, onko hygieniapassi suoritettu vai ei, ei varsinaisesti valvota. Valvontaa tapahtuukin usein vasta sitten, kun jokin tartuntatauti ilmenee ja tulee ajankohtaiseksi selvittää onko ruoanvalmistuksessa ollut puutteita. Passin puuttuminen tai voimassa olo selkeyttää vastuukysymyksiä lain edessä.

Hygieniapassitesti

Elintarvikeviraston ylläpitämässä testijärjestelmässä on sähköinen kysymyspankki, jossa on yli 1000 kysymystä elintarvikehygieniasta.  Testijärjestelmä arpoo jokaista testiä kohti 40 kysymystä ja osaamistesti suoritetaan suomeksi tai ruotsiksi kirjallisesti.

Hygieniaosaamistesti koostuu siis 40:sta oikein/väärin väittämästä ja testin läpäisemiseen tarvitaan vähintään 34/40 oikein. Vääristä vastauksista ei tule miinuspisteitä, joten kuudella väärin menneellä vastauksella voi vielä läpäistä kokeen. Kokeessa annetaan vastausaikaa 45 minuuttia, minimiaika joka testiin pitää käyttää on 20 minuuttia. Testi suoritetaan itsenäisesti osaamistestaajan valvonnassa, joka varmistaa, että testin suorittajalla on mahdollisuus rauhalliseen ja itsenäiseen vastaamiseen.

Hygieniapassitesti muilla kuin suomen- tai ruotsinkielellä

Osaamistestaajat voivat järjestää niin sanottuja erityistilannetestejä myös muilla kuin virallisilla kotimaankielillä. Tästä erityistilannetestistä on osaamistestaajan ilmoitettava viikkoa ennen Elintarviketurvallisuusvirastoon. Yleisimpiä erityistilannetestejä ovat englanninkieliset testit sekä testit joissa käytetään tulkkia. Osaamistestaajan on selvitettävä Elintarviketurvallisuusvirastolle miten testi suoritetaan/arvioidaan niin, että kriteerit täyttyvät.

Hygieniatestiin osallistuvalla on oikeus tehdä valitus osaamistestaajan toiminnasta, testitilanteesta tai testin tarkastamisesta. Valitus on toimitettava Elintarviketurvallisuusvirastoon 30 päivän kuluessa testitilanteesta tai tulosten saamisesta.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Evira

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Etsi kurssi kalenterin avulla
marraskuu 2018
ma
ti
ke
to
pe
la
su
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Inspiraatioksi
Digitaalisen muotoilun taidot av...
Lue kurssin käyneen kokemuksista!

Sera Kaukola oli mukana Arcadan digitaalisen muotoilun kurssilla. "Oman idean kehittyminen suunnitteluvaiheesta valmiiksi nettisivustoksi oli parasta."

Lue lisää
Laadukasta lähihoitajakoulutusta...
Opiskelijatarina: Amiedu

Asaad Al- Khattab osallistui Amiedussa maahanmuuttajien hoito- ja kasvatusalan ammatilliseen osaamiskartoitukseen ja nyt hänen matkansa jatkuu Amiedulla lähihoitajaopintojen parissa. 

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää