Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 yhteensä 25 tulosta
  • = Kesäkurssi
Näyttää 1-20 yhteensä 25 tulosta
12

Haluatko suorittaa hygieniapassin?

No sehän onnistuu! Saadaksesi hygieniapassin, tulee sinun suorittaa hygieniapassitesti hyväksytysti.

Milloin tarvitaan hygieniapassia?

Hygieniapassi on todistus. Se kertoo, että hallitset elintarvikkeiden käsittelyyn lliittyvän hygienian käytännöt, jotka ovat tärkeitä tai oikeastaan jopa välttämättömiä elintarvikkeiden parissa töitä tekeville ihmisille. Hygieniapassi on olemassa, jotta voidaan olla varmoja siitä, että elintarvikkeita käsittelevät henkilöt ovat tietoisia elintarvikkeisiin liittyvistä hygienia-asioista. Hygieniapassin suorittamalla saat siis tärkeää tietoa työsi tueksi ja osoitat, että voit toimia työssäsi, koska hallitset elintarviketurvallisuuden ja sen säännökset.

Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään 3 kk kuluessa työn aloittamisesta.

Hygieniapassin tarvitsevat kaikki, jotka toimivat työssä, jossa käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassin tarvitsee myös, jos työskentelee niin sanotussa elintarvikehuoneistossa. Niitä ovat esimerkiksi ravintolat ja kahvilat, elintarvikemyymälät ja leipomot sekä tehtaat tai muut tuotantolaitokset, joissa käsitellään tai tuotetaan elintarvikkeita. Hygieniapassi on lakisääteinen. Siitä säädetään elintarvikelaissa, ja säännös on ollut voimassa vuodesta 2006 asti.

Miten hygieniapassin sitten saa?

Hygieniapassin suorittaminen ei ole monimutkaista tai vaikeaa. Etsit vain sopivan testitilaisuuden ja ilmoittaudut mukaan hygieniapassitestiin! Kun hygienipassitesti on suoritettu hyväksytysti, saat hygieniapassitodistuksen postissa.

Elintarvikealaa opiskelleet henkilöt eivät yleensä tarvitse erikseen hygieniapassia, vaan hygieniapassia vastaava hygieniaosaaminen on hankittu koulutuksen aikana.

Hygieniapassitestin (toiselta nimeltään hygieniaosaamiskoe) pystyy suorittamaan useissa eri paikoissa ympäri Suomen. Lukuisat osaamistestaajat järjestävät testejä. Testaajien tulee olla Ruokaviraston hyväksymiä. Testejä voi usein suorittaa ainakin aikuiskoulutuskeskuksissa ja ravitsemusalan oppilaitoksissa.

Jotta saisit hygienipassin, tulee testissä kysyttävät asiat luonnollisestikin hallita. Muutoin ei passia heru. Kysyttävät asiat ovat kuitenkin kaikkien opittavissa, joten älä hermoile turhia. Testiin voi valmistautua suorittamalla hygieniaosaamisen koulutuksen tai opiskelemalla itse netistä löytyvän itseopiskelumateriaalin avulla.

Hygieniapassitestejä järjestävät tahot pitävät yleensä myös koulutuksia hygieniaosaamisesta. Usein aikataulut on on järjestetty niin, että voit osallistua ensin hygieniaosaamisen koulutukseen (esim. aamusta iltapäivään) ja sen jälkeen siirtyä suoraan testitilaisuuteen suorittamaan hygieniapassia.

Mitä hygieniapassitestissä kysytään?

Oikeastaan kyse ei ole kysymyksistä vaan väittämistä. Hygieniapassitestin 40 väittämää kattavat kaikki elintarvikehygienian eri osa-alueet. Väittämissä esiintyy esimerkiksi sellaisia asioita kuin mikrobit, säilytys ja säilöntä, kuumentaminen, virukset, ruokamyrkytys, haittaeläimet ja omavalvonta.

Kuten mainittu, testi on läpäistävissä, mutta asiat pitää sisäistää. Veikkaamalla saat testistä hyvin todennäköisesti hylätyn tuloksen. Väittämät pitää lukea tarkkaan ja miettiä vastausta nimenomaan elintarvikehygien käytännön toteuttamisen kannalta. Ruokavirasto on ilmoittanut, että oikeaa vastausta ei aina löydy lainsäädännöstä, vaan vastaukset voivat perustua myös esimerkiksi hyviin hygieenisiin käytäntöihin. Tämä saattaa tarkoittaa, että absoluuttista totuutta ei ole olemassa, mutta toinen vastaus on elintarvikehygienian kannalta parempi vaihtoehto kuin toinen. Tätä osaamista ja ymmärrystä tarvitsee myös käytännössä elintarvikkeiden parissa työskennellessä.

Minkälainen hygieniapassitesti on?

Hygieniapassitesti sisältää aina 40 väittämää, joissa on vastausvaihtoehtoinan "oikein" tai "väärin". Läpipääsyyn tarvitaan vähintään 34 oikeaa vastausta. Asiat on siis syytä opetella hyvin. Vääristä vastauksista ei kuitenkaan tule miinuspisteitä, joten kuudella väärin menneellä vastauksella voi vielä läpäistä kokeen. Kokeessa annetaan vastausaikaa 45 minuuttia. Minimiaika, joka testiin pitää käyttää on 20 minuuttia.

Hygieniapassin voimassaolo, hinta ja suorituskieli

Kuinka kauan hygieniapassi on voimassa? Hyvä kysymys! Hygieniapassi on siitä mukava, että se on voimassa toistaiseksi. Se tarkoittaa, että kun olet hygieniapassin kerran suorittanut, ei sitä voi sinulta pois viedä muu kuin hygieniaosaamista koskeva lakimuutos. Hygieniapassi tulee voimaan kun se on myönnetty eli hyväksytyn testin suorittamisesta alkaen.

Hygieniapassille ei ole tiettyä, koko Suomen kattavaa hintaa. Passin suorittaminen maksaa testaajan asettaman testi- ja/tai kurssimaksun verran. Hinnat siis vaihtelevat, joten tiedustele hinta aina testaaja- tai kouluttajakohtaisesti. Pelkän testin suorittaminen on luonnollisesti hieman edullisempaa kuin kurssi- ja testikombon suorittaminen. Jokaisesta testiyrityksestä pitää maksaa erikseen, joten testin läpäisemiseen kannattaa panostaa.

Testaaja laskuttaa viranomaismaksun eli Ruokavirastolle maksettavan pakollisen maksun yleensä hygieniapassitestin maksun yhteydessä. Viranomaismaksu kattaa esimerkiksi valmiin hygineniapassikortin postituksen haltijalleen.

Hygieniapassitestejä järjestetään yleisimmin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös muita kieliä on saatavilla. Kielitarjonta riippuu kouluttajasta, joten kysy suorituskielistä tarpeen mukaan hygieniapassitestaajilta/-kouluttajilta. Myös selkokielisiä toteutuksia kannattaa tiedustella.

Mitä jos en läpäise hygieniatestiä?

Hygieniatestiin osallistuvalla on oikeus tehdä valitus osaamistestaajan toiminnasta, testitilanteesta tai testin tarkastamisesta. Valitus on toimitettava Elintarviketurvallisuusvirastoon 30 päivän kuluessa testitilanteesta tai tulosten saamisesta.

Hygieniapassin tarkoitus

Hygieniapassilla pyritään varmistamaan elintarviketeollisuudessa työskentelevien henkilöiden perustiedot hygieniasta. Tämä lisää yleisten hygieniasairauksien jäljittävyyttä ja hallittavuutta. Hygieniatietojen puuttellisuus työskentelytavoissa ja menetelmissä aiheuttaa tartuntatauteja. Hygieniapassia vaaditaan käytännössä jokaisella alalla, jossa käsitellään, valmistetaan tai tarjoillaan pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Ruokavirasto on asioista vastaava viranomaistaho Suomessa. Valvontaa tapahtuu usein kuitenkin vasta sitten, kun jokin tartuntatauti ilmenee ja tulee ajankohtaiseksi selvittää, onko elintarvikehygieniassa ollut puutteita. Hygieniapassin puuttuminen tai voimassaolo selkeyttää vastuukysymyksiä lain edessä.

Elintarvikealan ammattilaiset tarvitsevat hygieniapassin tehdäkseen työnsä. Hygieniapassin suorittaminen on hyvin suosittua myös nuorten joukossa. Useat työskentelevät koulu- ja opiskeluaikanaan kesäisin tai opiskelun ohella vaikkapa ravintola-alan tehtävissä, joissa hygieniapassi on pakollinen. Jos olet itse vastaavassa tilanteessa ja olet jo saanut työpaikan, jossa hygienipassia tarvitaan, tiedustele työnantajaltasi, maksaako yritys passin vai maksatko sen itse. Jos tähtäät töihin elintarvikealalle, kannattaa hygieniapassi suorittaa jo valmiiksi. Se edesauttaa työpaikan saamista.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ruokavirasto.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Johtamisen erikoisammattitutkint...
Opiskelijatarina: Amiedu

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Lue lisää
Unelmat toteen tieto- ja viestin...
Opiskelijatarina: Amiedu

Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen. 

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää