Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimus
Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | oppisopimus
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osp
-
Inari
-
12.8.2025
-
Lähiopetus
-
0 EUR
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintokoulutus kokeneille ammattilaisille
-
Vantaa
-
Oppisopimus
Kokki (ravintola- ja cateringalan perustutkinto tai tutkinnon osia)
-
Övertorneå
-
Lähiopetus
-
0 EUR
Tekoälyn hyödyntäminen majoitus- ja ravintola-alalla
-
Useita (2)
-
Tilauskoulutus
Tarjoilija (ravintola- ja cateringalan perustutkinto tai tutkinnon osia)
-
Övertorneå
-
Lähiopetus
-
0 EUR
Ravintolan ruokatuotannon kannattavuuden kulmakivet
-
Helsinki
-
Tilauskoulutus
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto / tarjoilija ja baarimestari
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki ja suurtalouskokki
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Dieettikokki | Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Ravintola- ja cateringpolku maahan muuttaneille (nro 725959)
-
Helsinki
-
11.8.2025
-
Hybriditoteutus
-
0 EUR
Leipomoalan kertauskurssi yrityksille
-
Porvoo
-
Tilauskoulutus
Laurea Certified Beer Master
-
Espoo
-
Lähiopetus
Majoitus- ja ravitsemisalan esihenkilötyön erikoisammattitutkinto
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Leipuri-kondiittori | Elintarvikealan perustutkinto
-
Porvoo
-
Hybriditoteutus
Anniskelupassikoe verkossa
-
Verkossa
-
Hybriditoteutus
-
88 EUR
Anniskelupaikan vastaavan hoitajan pätevyyskoe
-
Hämeenlinna
-
26.5.2025
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
60 EUR
Anniskelupaikan vastaavan hoitajan pätevyyskoulutus ja koe
-
Hämeenlinna
-
26.5.2025
-
Tilauskoulutus, Lähiopetus
-
105 EUR
Ravintola-alalla riittää töitä monenlaiselle tekijälle
Ravintola- ja matkailualan palvelut liittyvät läheisesti toisiinsa. Asiakaspalvelulähtöiset alat yhdistetään useimmiten hotellitoimintaan, missä yhdistyvät niin turismi kuin ravintolapalvelut, mutta ne käsittävät paljon muitakin työpaikkoja ja palveluita. Ravintola- ja turismialan yritykset tuottavat ravitsemus-, majoitus- ja kokouspalveluita hyvin erityyppisissä ympäristöissä.
Muutosherkällä ravintola-alalla ammattitaitoa on päivitettävä
Useimmiten ravintola-alalla työskentelevältä vaaditaan alan tutkinto. Ammatillisia koulutuksia ovat matkailualan perustutkinto sekä hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto.
Ammattikorkeakoulusta valmistutaan restonomiksi.
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto on alan ammattilaisen pätevöitymiseen ja osaamisen osoittamiseen tarkoitettu tutkintokoulutus.
Perinteisen koulutuksen lisäksi tutkinnon voi suorittaa joustavasti työssäoppimisena tai oppisopimuksella.
Ravintola-alan yritysten elinkaari on usein lyhyt ja kilpailu on kovaa. Lisäksi kuluttajien kulutustottumukset ja ruokatrendit vaihtelevat merkittävästi. Myös lakimuutokset esimerkiksi alkoholilainsäädännössä vaikuttavat ravintola-alalla työskentelyyn. Tämän vuoksi pelkkä tutkinto ei aina riitä, vaan alalla työskentelevän on seurattava alan muutoksia jatkuvasti ja kehitettävä ammattitaitoaan täydennyskoulutuksissa.
Syvennä ravintola-alan ammattitaitoa tutkinnoilla tai lyhytkursseilla
Ravintola-alan ammattipätevyyttä voi syventää erilaisilla lyhytkursseilla, mutta myös lisätutkinnoilla. Ravintola- ja matkailualan koulutusaiheita ovat esimerkiksi
- erityisruokavaliot
- viinikurssit
- ravintola-alan talous
- mestarin tutkinnot, kuten kondiittorimestari
Koska ala on kansainvälinen, ravintola- ja matkailualan koulutuksia järjestetään paljon myös englanniksi ja ruotsiksi.
Lähteet: Ammattinetti