Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki ja suurtalouskokki

Stadin AO, paikassa Helsinki
Kesto
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Seuraava toteutus
Viimeinen ilmoittautumispäivä
Viimeinen ilmoittautumispäivä: jatkuva haku
Toteutustapa
Oppisopimus
Kesto
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Seuraava toteutus
Viimeinen ilmoittautumispäivä
Viimeinen ilmoittautumispäivä: jatkuva haku
Toteutustapa
Oppisopimus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki ja suurtalouskokki

kokkeja keittiössä laittamassa ruokaa

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaiset tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä.

  • Aikaisemmin hankittua työkokemusta ja osaamista syvennetään koulutuksen aikana.
  • Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu ravintola- tai suurtalousalan työkokemusta omaaville henkilöille.

Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.

Tutkinnon tavoitteet

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa 

  • suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä, 
  • toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä, 
  • toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti 
  • toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan. 

Ammattitutkinnossa voi erikoistua joko a) ravintolan tai b) suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.

a) Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa

  • työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
  • esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti
  • valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla
  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

b) Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa

  • työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
  • toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
  • valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
  • käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

Tutkinnon muodostuminen

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). 

Koko tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Tutkinnon pakollinen osa, 60 osp: 

  • Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp tai 
  • Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp

Tutkinnon valinnaiset osat, 90 osp (valitaan kaksi)  

  • Erityisruokavalioiden valmistaminen, 50 osp 
  • Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp 
  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp 
  • Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp 
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa, 40 osp 
  • Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 40 osp 

Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.

Lue lisää tutkinnon sisällöstä ja vaatimuksista Opintopolussa ePerusteista.

Oppisopimusopiskelu

Koulutuksen kokonaisuus oppisopimuksella koostuu

  • Suunnitellusta ja ohjatusta työelämässä oppimisesta. Nimetty työpaikkaohjaaja seuraa kehittymistäsi ja tukee sinua opintojen yhdistämisessä työtehtäviisi. Koulutusohjelma vaatii sekä osallistujalta että työpaikkaohjaajalta aikaa ja panostusta onnistuakseen.
  • Osaamistarpeesi mukaan valituista yhteisistä koulutuspäivistä (lähi- sekä etä-/verkko-opetuspäivistä) sekä muista osaamisen hankkimisen tavoista.
  • Ohjaustapaamisista ja näyttöjen toteuttamisesta omassa työssä.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Stadin AO:n nettisivuilla.

Miten opit työssä?

Valitset itsellesi työpaikkaohjaajan, joka voi olla oma esihenkilö tai joku muu esimiestyötä tekevä tai esimerkiksi tämän tutkinnon aiemmin suorittanut henkilö. Työpaikkaohjaaja toimii yleensä myös tutkinnon arvioijana.

  • Tietoa työpaikkaohjaajasta kysytään jo hakeutumisen yhteydessä.
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan ennen opintojen alkua.

Koulutuksen järjestäjänä ja toteuttajana toimii Stadin AO (Prinsessantien toimipaikka, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki).

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki ja suurtalouskokki, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Joustavasti

  • Oppisopimus
  • Helsinki
  • Viimeinen ilmoittautumispäivä: jatkuva haku

Kohderyhmä

Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena. Koulutukseen voi hakea joustavasti sopivan työpaikan löydyttyä. Täytä hakemus Opintopolussa.

Huom! Ota yhteyttä koulutuksen vastuuopettajaan, jos

  • olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon osan omakustanteisesti (sinulla ei ole oppisopimustyöpaikkaa) tai
  • haluat suorittaa pelkästään näytön ilman koulutusta ja sinulla on riittävä alan koulutus sekä työkokemus.

Tutkinnon suorittamisen edellytykset

  • sinulla on suoritettu alan perustutkinto tai työkokemusta kokin tehtävistä
  • sinulla on ruokapalvelualalle sopiva kokonaisvaltainen terveys
  • sovellut asiakaspalveluun
  • sinulla on valmiudet itsenäiseen opiskeluun ja tiedon hankintaan
  • sinulla on ravintola- tai suurtalousalan ruoanvalmistusta toteuttava työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimusopintojesi aikana
  • suosittelemme, että suomen kielen taitotasosi on vähintään B1.1.

On tärkeää, että keskustelet koulutukseen hakeutumisesta etukäteen esihenkilösi kanssa.

Varaa aikaa koulutuspäiviin (1–4 krt/kk), itsenäiseen työskentelyyn, tehtävien tekemiseen ja näyttöjen suorittamiseen.

Valintaprosessi

1. Koulutuksenjärjestäjä varmistaa hakijan ja työtehtävien sopivuuden tutkinnon suorittamiseen.
2. Koulutuksenjärjestäjä ottaa yhteyttä hakijoihin 2–3 viikon kuluessa.
3. Koulutukseen valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

  • HOKS-keskustelussa käydään läpi tutkinnon suorittamiseen liittyviä asioita.
  • Koulutus kestää opiskelijan aiemmasta osaamisesta riippuen 1–1,5 vuotta.

4. Opiskelijan ja työnantajan kanssa allekirjoitetaan oppisopimus.

Tutkinto / todistus

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki ja suurtalouskokki? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Stadin AO
Teollisuuskatu 23
00510 Helsinki

Opiskele itsellesi uusi suunta

Pohditko alan vaihtoa, uuden ammatin opiskelua tai kiinnostaako sinua kehittyminen nykyisessä työssäsi? Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri...

Lue lisää kouluttajasta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu