Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset tänne »

Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
  • = Tarjonnassa myös kesällä
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
 

Vartijan koulutuksessa opit vastaamaan ympäristön turvallisuudesta

Turvallisuus on osa arkeamme ja saatamme huomata sen olemassaolon vasta sen puuttuessa. Vartijat työskentelevät vaara- ja uhkatilanteiden ehkäisemiseksi omalla alueellaan ja suojelevat esimerkiksi tiloja, omaisuutta tai henkilön koskemattomuutta. Vartijakoulutus vahvistaa tätä ammattaitoa. Turvallisuusalan työtehtävät ovat monipuolisia, haastavia ja ne muuttuvat jatkuvasti. Tämän vuoksi myös alalla toimivien on hyvä päivittää osaamistaan koulutuksilla ja myös lainsäädäntö vaatii kertauskoulutusten suorittamista säännöllisesti.

Etsitkö järjestyksenvalvojan koulutusta? Järjestyksenvalvojan koulutukset löydät täältä.

Kuka voi suorittaa vartijakoulutuksen?

Vartijaksi voidaan hyväksyä 18 vuotta, mutta ei 68 vuotta täyttänyt, rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan vartiointitehtäviin sopiva henkilö.

Vartijaksi kouluttautuminen

Vartijalta vaaditaan todistus turvallisuusalan osaamisestaan. Vartijana toimivalla tulee olla vartijakortti, jonka saadakseen on suoritettava vartijan peruskoulutus hyväksytysti.

Vartijakoulutuksia on muutamia erilaisia. Mihin tarkoitukseen kukin on?

Väliaikaisen vartijan koulutus

Jos tarvitset vartijan pätevyyttä vain lyhyemmäksi aikaa, väliaikaisen vartijan koulutus on hyvä vaihtoehto. Koulutuksen suorittanut voi hakea väliaikaista vartijakorttia ja toimia vartijana neljä kuukautta vuodessa. 

Jos väliaikaisen vartijan koulutuksen suorittamisen jälkeen haluaa jatkaa kouluttautumista, se onnistuu kyllä. Jos aikoo jatkaa vartijana toimimista, tulee väliaikaisen vartijan enintään neljän kuukauden pituisen hyväksymisajan kuluessa tai sen päätyttyä on suoritettaa vartijaksi hyväksymisen edellytyksenä oleva koulutus eli vartijan peruskoulutus. Väliaikaisen vartijan koulutuksen laajuus on 40 tuntia. 

Vartijan peruskoulutus

Vartijan peruskoulutus on 120 tunnin opintokokonaisuus, joka sisältää väliaikaisen vartijan koulutuksen (40 tuntia) ja vartijan koulutuksen (80 tuntia). Vartijana työskentely edellyttää vartijan koulutuksen suorittamista vartijakorttia. Vartijakortin myöntää poliisi. Korttia voi anoa poliisilta kun vartijakurssi on läpäisty.

Turvallisuusalan ammattitutkinto

Turvallisuusalan ammattitutkinnon (entinen vartijan ammattitutkinto) voi suorittaa kätevästi esimerkiksi oppisopimuksella. Ammattitutkinto on tarkoitettu vartiointialan tehtäviin aikoville tai niissä jo toimiville. Koulutus sopii siis erittäin hyvin myös jo alalla työskenteleville. Tutkinnolla teet näkyväksi vankan osaamisesi.

Tutkinnon suorittaneilla on laaja-alaiset valmiudet työskennellä vartioinnin ja järjestyksenvalvonnan eri tehtävissä. Koulutuksen kuluessa käsitellään esimerkiksi eri vartiointimuotoja, pelastustoimintaa, tilannehallintaa ja turvallisuusjärjestelmien käyttöä.

Muu vartiointialan koulutus

Muutosalttiilla alalla on hyvä päivittää jo hankittua ammattitaitoa. Täydennyskoulutuksia tarjoavat erilaiset oppilaitokset ja vartiointiliikkeet.

Vartijan koulutuksessa opit asiakaspalvelua

Vartijakoulutuksessa opit yhteiskunnan ja yksilön käyttäytymisen ymmärtämistä. Työ vaatii tasapuolisuutta, oikeudenmukaisuutta, luotettavuutta ja kulttuurituntemusta, joten myös näitä asioita käydään koulutuksissa läpi. Turvallisuusalalla työskentelevän on myös hyvä olla ulospäinsuuntautunut ja viestintä- ja vuorovaikutustaidoista on usein hyötyä.

Vartijan työ on itsenäistä, vastuullista ja vaatii sekä keskittymiskykyä että kykyä tehdä ripeitä päätöksiä. Kenenkään ei tarvitse kuitenkaan olla syntynyt vartijaksi, vaan nämä taidot ovat opittavissa vartijan koulutusten avulla.

Turvallisuusalan koulutuksessa ja työtehtävissä edellytetään usein tietynlaista terveydentilaa. Henkilöllä tulee olla hyvä fyysinen kunto, sillä työ sisältää paljon seisomista ja kävelyä. Myös psyykkisen kunnon on oltava hyvä, sillä työ voi olla henkisesti kuormittavaa. Järjestyksenvalvojaksi pyrkivällä ei tule olla sellaisia sairauksia, jotka voisivat vaarantaa hänen tai muiden turvallisuuden.

Työn riskejä aiheuttavat lähinnä kanssakäyminen epäsosiaalisten henkilöiden kanssa ja mahdolliset fyysiset yhteydenotot. Siksi on tärkeää, että ammatissa ylläpidetään ja kehitetään jatkuvasti omaa asiakaspalvelu- ja viestintäosaamista kouluttautumalla.

Koulutustarve vartiointialalla on kasvanut

Vartijoiden työtilanne on hyvä ja ammattilaisista pulaa, joten koulutus kannattaa. Vartiointialalla yksityisten palveluntarjoajien määrä on kasvanut nopeasti. Tämä on perua lisääntyneestä kysynnästä, kun yhä useampi yritys ja julkisyhteisö haluaa ulkoistaa turvallisuustoimintonsa ja turvallisuustietoisuus lisääntynyt. Nämä kaikki ovat lisänneet työpaikkoja ja vartijan koulutuksia järjestetäänkin hyvin paljon eri puolella Suomea.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: PoliisiAmmattinetti.fi, Securitas.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Johtamisen erikoisammattitutkint...
Opiskelijatarina: Amiedu

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää