🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

8 merkkiä siitä, että kärsit etätyöväsymyksestä

Oletko kuullut etätyöväsymyksestä? Tiedätkö millaisia etätyöväsymyksen merkit ovat? Lue artikkeli ja opi tunnistamaan etätyöväsymyksen oireet. 

etätyöntekijä

Oletko kuullut etätyöväsymyksestä? Tiedätkö millaisia etätyöväsymyksen merkit ovat? Lue artikkeli ja opi tunnistamaan etätyöväsymyksen oireet.

Mikä etätyöväsymys ?

Etätyöväsymystä aiheuttaa pitkään jatkuneet etätyöajanjaksot. Etätyöväsymyksessä tuntuu siltä kuin motivaatio- ja kaikki voimat olisivat kadonneet. Tunne muistuttaa uupumusta. Ei kannata kuitenkaan säikähtää, jos olet kotona työskennellessäsi tuntenut pientä väsymystä – se on ihan normaalia. Yli vuoden jatkunut etätyöskentely on aiheuttanut varmasti monelle meistä väsymystä.

8 merkkiä siitä, että saatat kärsiä etätyöväsymyksestä

1. Sinulla on keskittymisvaikeuksia 

Pitkään jatkuneen etätyöajanjakson jälkeen kotona työskentely ei tunnu enää luksukselta vaan pakolta. Keskittyminen töihin on vaikeampaa ja ajatukset harhailevat usein muualle.

2. Nukut huonommin

Et ehkä enää herää yhtä aikaisin aamulla kuin yleensä tai et saa yöllä enää yhtä helposti unta. Tämä voi johtua siitä, että mielesi ei pysty enää rentoutumaan samalla tavalla kuin ennen, koska se sekoittaa työn ja vapaa-ajan kotona työskentelyn takia.

Jos huomaat, ettet saa nukuttua enää samalla tavalla kuin ennen, se voi myös olla merkki uupumisesta. Jos tunnet olosi uupuneeksi, keskustele asiasta esimiehellesi ja käy työterveydenhuollossa. 

Mikä avuksi?

Älä katso näyttöpäätteitä noin tunti ennen nukkumaan menoa, pidä puhelin ja tietokone pois makuuhuoneesta ja työstä unirutiinejasi. 

3. Motivaatiosi on kadonnut

Yksi etätyöväsymyksen selkeä merkki on se, että et enää jaksa tehdä asioita, joista olit ennen kiinnostunut ja joissa olet hyvä.

Motivaation puute voi vaikuttaa myös työntekotahtiisi ja aiheuttaa vielä enemmän stressiä. Jos jätät asioiden hoitamisen viime tinkaan, saatat venyttää töitä ja joutua työskentelemään pidempään yhden asian parissa kuin olit suunnittelut. 

Mikä avuksi?

Älä tee liikaa töitä tai ylitöitä. Pidä kiinni rutiineista. Jos huomaat uupumisen merkkejä ja motivaatiosi on kadonnut, muista hidastaa ja ottaa aikaa itsellesi. Uupumisen voi ehkäistä ainoastaan tiedostamalla omat tunteensa ja ottamalla aikaa itselleen.

4. Tuotteliaisuutesi on laskussa

Kun etätyöskentely alkoi, olit innoissasi siitä, että sait nukkua pidempään. Sinulla oli energiaa tehdä enemmän töitä, ja pystyit vaihtamaan heti kotona vapaalle töiden jälkeen. Nykyään työpäivät tuntuvat loputtomilta ja odotat vain seuraavaa kahvitaukoa. Et saa tehtyä töitä samaan tahtiin kuin ennen, ja työpäivät venyvät pidemmiksi.

Yksi etätyöväsymyksen selkeimmistä merkeistä on se, että helppojen ja nopeiden työtehtävien parissa menee paljon pidempään kuin ennen.

Mikä avuksi?

Aloita työpäiväsi tekemällä ensimmäiseksi ne työtehtävät, joiden deadline on pian. Näin et pysty luistamaan työnteosta, vaan sinun on pakko saada aloittamasi työt valmiiksi. Kun aloitat aamusi tehokkaasti jää sama draivi päälle koko loppupäiväksi.


Pitkään jatkuneet rutiinit, aina samat työtehtävät, ylikuormitus ja motivaation puute ovat yleisimmät väsymyksen aiheuttajat työelämässä.


5. Teet enemmän virheitä kuin ennen

Teetkö töitä huolimattomammin kuin ennen? Deadlinet lähestyvät, mutta työt ovat tekemättä? Oletko poissaoleva videokokouksissa? Kaikki nämä ovat myös merkkejä mahdollisesta etätyöväsymyksestä.

Mikä avuksi?

Pidä lyhyitä taukoja työpäivän aikana, jotta ajatuksesi pysyvät työnteossa eikä keskittymisesi herpaannu.

6. Et kykene päätöksentekoon

Kun olet uupunut tai kärsit etätyöväsymyksestä, helppojenkin päätöstenteko tuntuu vaikealta.Työympäristössä päätöstenteko vaatii erilaisten tietojen punnitsemista sekä henkistä hyvinvointia.

Mikä avuksi?

Tee lista päätöksistä, jotka sinun tulee tehdä.Kirjoita hankalammat päätökset listan ylimmäisiksi ja aloita niistä, jotta saat ne tehtyä pois alta. Muista, että hankalissa päätöksissä voit aina kysyä lisätietoja tai kysyä apua.

7. Tunnet olosi ärsyyntyneeksi

Oletko yleensä työpaikan seurallisin ja iloisin tyyppi, mutta nyt kaikki ärsyttää? Etätyöskentely voi lisätä ärsyyntyneisyyden tunnetta, koska et pääsee sosialisoimaan työkavereidesi kanssa normaalisti. Työmääräsi on sama, mutta sosiaalinen elämäsi on nollassa.

Jos hermosi ovat kireällä perheesi ja työkavereidesi kanssa, voi se olla merkki siitä, että sinun kannattaa hengähtää ja ottaa aikaa itsellesi.

Mikä avuksi?

Jos sinua ärsyttää kaikki ilman mitään erikoista syytä, riko rutiinejasi ja kokeile uusia asioita. Uudet asiat ja rutiinit tuovat voivat tuoda sinulle uutta energiaa.

8. Tunnet itsesi yksinäiseksi tai kotisi vangiksi

Tuntuuko sinusta yksinäiseltä? Ajatteletko, että olet aina vain kotona eikä sinulla oikeastaan ole syytä mennä ulos? Yksinäisyyden tunteet voivat myös olla merkkejä etätyöuupumuksesta.

Mikä avuksi?

Puhu tunteistasi. Puhuminen auttaa aina, kun tunnet olosi yksinäiseksi tai sinun mieltäsi painaa jokin. Muista, että voit aina puhua tiimillesi ja kollegoillesi. 

Jos tunnet itsesi kodin vangiksi, poistu asunnostasi edes kerran päivässä.

Usein kysyttyä

  • Etätyöväsymys eli digiväsymys on uusi työelämän ilmiö, jossa etätyön tekeminen digitaalisissa ympäristöissä johtaa uupumukseen ja henkiseen väsymykseen.

  • Etätyöväsymys voi ilmetä monella tavalla, esimerkiksi lisääntyneenä väsymyksenä, keskittymisvaikeuksina, motivaation puutteena, univaikeuksina, ärtyneisyytenä, ahdistuksena ja masennuksena.

    Lisäksi se voi ilmetä fyysisinä oireina, kuten silmien rasituksena, päänsärkynä, niskan ja selän kipuina, ja lihasjännityksenä.

  • Etätyöväsymystä voi ehkäistä säännöllisillä tauoilla, liikunnalla, ruutuajan rajoittamisella, sosiaalisilla aktiviteeteilla, terveellisillä elämäntavoilla ja säännöllisellä päivärytmillä.


Mainokset