🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Oletko erityisherkkä? Kuinka hallita ja kohdata voimakkaita tunteita työympäristössä erityisherkkänä?

Erityisherkkyyttä esiintyy 15–20 %:lla maailman väestöstä, mutta mitä erityisherkkyys tarkoittaa? Miten arjessa voi hyödyntää erityisherkän piirteitä?

Oletko erityisherkkä? Kuinka hallita ja kohdata voimakkaita tunteita työympäristössä erityisherkkänä?

Erityisherkkyyttä esiintyy 15–20 %:lla maailman väestöstä, mutta mitä erityisherkkyys tarkoittaa? Kuinka huomata olevansa erityisherkkä ja oppia hallitsemaan tunteita? Miten arjessa voi hyödyntää erityisherkän piirteitä?

Näihin kysymyksiin vastaamiseen saimme apua henkilökohtaisen kehityksen kouluttajalta ja hyvinvointivalmentajalta Carole Beauchampilta.

Mitä on erityisherkkyys ja miten se ilmenee?

Erityisherkkyys on luonteenpiirre, jonka omaavat henkilöt aistivat ja tuntevat voimakkaasti esimerkiksi kivun, hajut, äänet, melun, valoisuuden, tunnelman, avoimen tilan sekä omat ja muiden tunteet. He pohtivat myös enemmän kaikkea ympärillä tapahtuvaa ja reagoivat herkästi ärsykkeisiin.

Erityisherkkyyttä pidetään joskus heikkoutena, eikä sitä välttämättä osata arvostaa. Tämä voi johtaa huonoon itsetuntoon. Muut eivät välttämättä huomaa tai tunne tätä luonteenpiirrettä, joten he saattavat pitää herkkyyttä negatiivisena tai epävakaana luonteenpiirteenä. Tyypillisesti erityisherkkää henkilöä kuvaillaan ujoksi tai araksi. Erityisherkkyys ei ole kuitenkaan sairaus, vaan ennen kaikkea ominaisuus, joka vaatii vain sopeutumista. 

Erityisherkkyys ilmenee erilaisten ärsytysten johdosta voimakkaana reagoimisena ja tunnepurkauksina. Yksilöstä riippuen sen tunnusomaisia piirteitä voivat olla huomion kohdistuminen muihin, vaistomaisuus, luovuus, empatia, myötätunto, herkkyys, vaatimattomuus, ujous, varautuneisuus ja uskollisuus. Muita erityisherkän kokemia tunteita voivat olla alttius, viha, ärtyneisyys, ahdistuneisuus, vetäytyminen ja valppaus. Erityisherkkä saattaa myös tuntea olevansa uhattu tai tarkkailtu. 

Löydä stressinhallinnan koulutuksia

Kuinka voit onnistuneesti hallita "voimakkaita" tunteitasi ja samalla vähentää paineen tunnetta vaikeissa keskustelutilanteissa?

Erityisherkille henkilöille suhde omaan itseen ja muihin voi olla vaivaantunut. Ennen kaikkea vaikeissa keskustelutilanteissa on tärkeää olla tietoinen, mitä itsessä tapahtuu juuri silloin, kun tuntee olevansa vaivaantunut. Silloin tulisi keskittyä ottamaan omat tunteet vastaan ilman arvostelua tai analysointia. Näin on helpompi huomioida omat tarpeet ja toimia niiden mukaisesti. 

Jotta voi rauhoittua keskustelutilanteessa, on opeteltava hiljentämään oma mieli ja ohjaamaan huomio muualle, esimerkiksi omiin jalkoihin.Tilanteessa voi turvautua myös mindfulness-meditaation tekniikoihin, kuten kehon hengitykseen  ja positiivisiin ajatuksiin keskittymiseen. Tuloksena mieli tyhjentyy ja rauhoittuu, jolloin on mahdollista saavuttaa korkeampi energiataso ja itsevarmuus. Samalla voi palata ikään kuin askeleen taaksepäin ja tarkastella itseä positiivisemmin. Pystyt olemaan tilanteessa täysin läsnä, kun paine ja vireystila vapautuvat. 

Vaikeissa keskustelutilanteissa erityisherkän tulisi muistaa olla käyttämättä liikaa empatiaa ja erinomaisia kuuntelutaitojaan, jotka voi johtaa keskustelukumppanin tunteiden vahvaan myötäelämiseen. Hyviä havainnointitaitoja voi kuitenkin käyttää toisen parempaan ymmärtämiseen. 

Erityisherkän kannattaa kokeilla noudattaa meksikolaisen Don Miguel Ruizin Toltec-ajattelun periaatetta: “tapahtuipa mitä tahansa, älä tee siitä henkilökohtaista”. Tärkeää olla välittämättä liikaa muiden arvostelusta sekä tunnustaa ja hyväksyä, että ei ole vastuussa muille tapahtuvista asioista eikä siitä, mitä he ajattelevat, tuntevat tai tekevät. Kun keskustelusta ei tee liian henkilökohtaista, erityisherkkä voi tuntea olevansa vapaa ja levollinen.

 

Kehitä itseäsi työelämässä ja sen ulkopuolella

Löydä koulutus

 

Vinkkejä, joilla hallita erityisherkkyyttä ja oppia elämään sen kanssa

Carole Beauchamp muistuttaa, että erityisherkkyys ei ole poikkeavuus. Se on vahvuus, kun uskaltaa olla oma itsensä ja tasapainossa tunteidensa kanssa. Erityisherkkyyden voi siis muuttaa voimavaraksi!

Tässä muutamia vinkkejä:

  • Hengitä sisään ja ulos, irtaudu ajatuksistasi, ole läsnä kehosi kanssa.
  • Asettaudu aloillesi, rentoudu, ota aikaa ja palaa askel taaksepäin, jotta voit ottaa tilanteen paremmin haltuun.
  • Löydä uudestaan asioita, jotka tuottavat iloa ja uskalla pitää hauskaa.
  • Kokeile fyysistä tai taiteellista harrastusta.
  • Opi kehittämään ajatusten, tunteiden, aistimusten ja käytöksen tasapainoa.
  • Opi tuntemaan itsesi paremmin, ymmärtämään itseäsi, ottamaan vastaan tunteesi sekä kuuntelemaan ja ilmaisemaan tarpeitasi ja tunteitasi.
  • Palauta itsetuntosi ja luottamus itseesi esimerkiksi luettelemalla kaikki ominaisuutesi, kykysi, taitosi ja muistelemalla aiemmin kokemiasi tilanteita.
  • Kehitä empatian hallintaasi. Yritä asettaa itsesi muiden asemaan neutraalimmin ja tarkkaile tilanteita objektiivisesti.
  • Lakkaa keskittymästä siihen, mikä on vialla, ja tarkastele uudelleen tavallisia asioita ympärilläsi.
  • Tee konkreettisia muutoksia kehittyäksesi sekä tunteaksesi olosi paremmaksi itsesi, muiden ja ympäristösi kanssa.
  • Ryhdy ystävälliseksi  ja lempeäksi itseäsi kohtaan. Vaadi itseltäsi vähemmän, ja koita unohtaa pyrkimys perfektionismiin.
  • "Jättäkää itsenne rauhaan ja alkakaa elää", filosofi, kirjailija ja meditaation opettajana tunnettu Fabrice Midal on kirjoittanut.

Usein kysyttyä

  • Erityisherkkä tarkoittaa luonteenpiirrettä, jonka omaavat ihmiset kokevat ja reagoivat ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin normaalia herkemmin. 

  • Erityisherkkyyden tunnistaminen perustuu lähtökohtaisesti omaan arviointiin ja kokemukseen. Olennaista on oman herkkyyden tunnistaminen ja miten itse reagoi ympäristöön ja erilaisiin ärsykkeisiin.

  • Erityisherkän on olennaista ottaa tunteet vastaan ilman arvostelua ja analysointia. Tämä auttaa huomioimaan tunteet ja toimimaan niiden mukaisesti. Ärsykkeitä kohdatessa esimerkiksi huomion siirtäminen toisaalle tai mindfulness-meditaation tekniikat voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja hallitsemaan herkkyyttä.


Mainokset