🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Photoshop, Illustrator vai InDesign – mikä niistä kannattaa valita?

Adobe Creative Cloud -paketin käytetyimmät ohjelmat ovat Photoshop, InDesign ja Illustrator. Mistä tunnistat, mikä niistä soveltuu parhaiten juuri sinun tarkoituksiisi? 

Parrakas, silmälasipäinen mies katsoo koneen näyttöä keskittyneenä

Adobe Creative Cloud -paketin käytetyimmät ohjelmat ovat Photoshop, InDesign ja Illustrator. Kaikki kolme ovat tehokkaita graafisen sisällöntuotannon työkaluja, joilla on omat toimintonsa ja ominaispiirteensä. Mistä tunnistat, mikä niistä soveltuu parhaiten juuri sinun tarkoituksiisi? 

Mihin tarkoitukseen olet tekemässä kuvitusta? Liikkeelle kannattaa lähteä sen tunnistamisesta, millaista kuvaa olet työstämässä ja mitä haluat sille tehdä. Yksinkertaistetusti, Photoshop soveltuu parhaiten kuvien muokkaamiseen, Illustrator grafiikan luomiseen ja InDesign mainos- ja paljon tekstiä sisältävien aineistojen taittamiseen. 


Miksi Photoshop? 

Photoshop on monipuolinen ja mahtava työkalu – jos osaat hyödyntää sitä! Photoshopin avulla voit muokata kuvia ja nostaa luomuksesi seuraavalle tasolle.  

Amatöörikuvaajalle ohjelma tarjoaa kaikki tarvittavat muokkausmahdollisuudet. Voit luoda ohjelmalla jotain kokonaan uutta tai viilata yksittäistä kuvaa ja sen osia, kuten vaikkapa valotusta tai rajausta. 

Photoshopissa kuvia muokataan hyödyntämällä tasoja (layers). Voit tallentaa kuvan eri elementit omiksi tasoikseen, jolloin voit muokata yhtä tasoa muokkaamatta samalla muita. Photoshopissa kuva koostuu pikseleistä, pienistä neliskanttisista ruuduista. Mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi laatu kuvassa on. 

Jos olet vasta-alkaja, Photoshopin lukuisat muokkausmahdollisuudet voivat tuntua ylivoimaisilta ottaa haltuun. Sinun ei kuitenkaan tarvitse hallita läheskään kaikkia ohjelman toimintoja ja ominaisuuksia, jotta voisit hyödyntää sitä. Hyvä tapa oppia hyödyllisimmät niksit on osallistua Photoshopin perusteita käsittelevälle kurssille. 

Selaa Photoshop-koulutuksia


Miksi InDesign? 

InDesignia hyödynnetään etenkin erilaisten aineistojen taitossa. Monessa sisällöntuotannon tehtävässä taitto-osaamisesta on hyötyä. InDesignilla taitat niin mainokset, esitelehtiset kuin pidemmätkin julkaisut. 

InDesign on varsin monipuolinen taitto-ohjelma, jossa voit vektorigrafiikan ansiosta hyödyntää apulinjoja ja ankkuripisteitä. Voit muuttaa pienimmänkin viivan kokoa milloin tahansa, ja se säilyttää lopputuloksessa terävyytensä ja resoluutionsa. Voit myös hyödyntää sivupohjia, joita muokkaamalla saat kätevästi muokattua kaikkia aineistosi sivuja kerralla. 

InDesign soveltuu etenkin digitaalisten materiaalien ja painotuotteiden työstämiseen, oli kyseessä sitten esite, mainoslehtinen, uutiskirje, moni- tai yksisivuinen lehti tai kirja. InDesignissa luonnistuu esimerkiksi tekstin juoksuttaminen, jolloin pidempien tekstiaineistojen taittaminen onnistuu vaivattomasti. 

Selaa InDesign-koulutuksia


Miksi Illustrator? 

Ohjelman nimikin sen jo kertoo: Illustratorilla luodaan kuvituksia. Tämä ohjelma soveltuu etenkin sinulle, joka työskentelet logojen, tekstikuvien, fonttien ja grafiikoiden parissa. Illustrator käyttää InDesignin tavoin vektorigrafiikkaa, mutta yhdellä pinnalla monen sijaan. Vektorigrafiikan ansiosta luomasi kuva on hyödynnettävissä missä tahansa koossa – pienessä tai suuressa. 

Illustratorilla työskennellessä etenkin kynätoiminto on hyödyllinen, koska se auttaa luomaan täydellisiä, tasaisia viivoja ilman epätarkkuuksia. 

Jos haluat tehdä kuvistasi fotorealistisempia, voit yhdistää Illustratorin ja Photoshopin käytön. Voit työstää grafiikkaa ensin Illustratorissa, ja viimeistellä sen sitten Photoshopissa. 

Selaa Illustrator-koulutuksia


Infografiikkaa Photoshopista, InDesignista ja Illustratorista

Mitä jos et olet aivan varma, mitä haluat tehdä? 

Aloita siitä ohjelmasta, joka kiehtoo sinua eniten ja lähde rohkeasti testaamaan sen eri ominaisuuksia. Kun sinulle alkaa hahmottua, mitä haluaisit tehdä, pääset opettelemaan kunkin ohjelman olennaisia toimintoja.  

Nyrkkisääntönä voit pitää sitä, että käyttötarkoitus määrittelee sen, mikä ohjelmista soveltuu tarpeisiisi parhaiten. Koulutuksia on onneksi tarjolla eri tasoisille osaajille, ja tarvittaessa saat henkilökohtaista opastusta omiin projekteihisi. 

Katso kaikki Adobe-koulutukset

 

Kuvassa Emma Niemi

Emma Niemi

Communications Manager (Näytä lisää)

Mainokset