🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Työhyvinvointia luonnosta – hyödynnä luonnon hyvinvointivaikutukset

Tiesitkö, että luonto on tehokas työhyvinvoinnin edistäjä? Tutkijan vinkeillä valjastat luonnon hyvinvointivaikutukset työhyvinvoinnin edistämiseen.

Artikkeli on julkaistu alunperin kesäkuussa 2019

"Luonto tekee hyvää". Tämä ajattelutapa lienee sisäänrakennettu aika moneen meistä. Hyvä näin! Kyseessä kun ei ole harhaluulo tai turha opetus, vaan tutkitusti hyvinvointiamme edistävä tekijä. Muistaisimmepa vain ottaa luonnosta kaiken irti arjessakin. Oikeastaan ihan jokainen voi hyötyä luonnon hyvinvointivaikutuksista, kokee sitten olevansa niin sanottu luontoihminen tai ei.

– Luontoympäristö lumoaa ja vie näin huomion pois muista asioista. Lumoutuminen saa aikaan elpymistä, palauttaen kognitiivisestä kuormituksesta, kuvaa Katriina Hyvönen, yliopistotutkija Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta.

Miten luonto edistää työhyvinvointia?

Hyvösen johtamassa ulkoiluun ja työhyvinvointiin syventyvässä tutkimushankkeessa nousi esiin sekä välittömiä että pidemmän aikavälin vaikutuksia työhyvinvointiin. Luonnossa oleskelu helpottaa psykologista irrottautumista työstä, mikä edesauttaa palautumista ja jaksamista. Luonto myös vaikuttaa mielialaan ja tunnetiloihin. Jos siis tunnet itsesi alakuloiseksi, on todennäköisesti parempi vaihtoehto lähteä lounastauolla lähipuistoon ruokkimaan lintuja kuin jämähtää taukotilaan näpertämään kännykkää.

Pidemmällä aikavälillä luontoryhmään osallistumisen todettiin vähentävän kyynistymistä, joka tarkoittaa oman työn mielekkyyden ja merkityksen katoamista ja on usein merkki työuupumuksesta. Luonnossa oleskelu voi myös edistää työn imua. Työn imu tarkoittaa positiivista motivaatiota omaa työtä kohtaan – työ ikäänkuin tempaa mukaansa. Tutkimusryhmän havaintojen mukaan, mitä useammin henkilö ulkoilee, mitä säännöllisempää ulkoilu on ja että ulkoilua tapahtuu myös työajalla, ovat yhteydessä korkeampaan työn imuun.

Unohda suorittaminen – luontoon voi vain mennä

On tärkeä muistaa, että luonnossa olemisen ei tarvitse olla suorittamista. Pienikin luontoaltistus riittää.

– Luontoaltistuksen myötä palautuminen alkaa jo tiedostamattakin. Toki luonnossa on hyvä olla jonkin aikaa, jotta mieli myös rekisteröi elpymisen kokemuksen, Hyvönen kertoo.

Voit lähteä luontoon esimerkiksi rankan työpäivän jälkeen, jolloin voit tuntea palautuvasi jälleen "omaksi itseksesi". Toisaalta luonnossa oleskelu voi myös edistää terveyttä, jolloin et ainoastaan palaudu, vaan hyvinvointisi myös paranee lähtötasostaan.

Luontoon voi mennä täysin oma tarve edellä. Sieltä voi löytää sopivan tilan käsitellä omia tunteitaan. Paikka ei välttämättä ole sama eri tarpeisiin. Rauhoittuminen onnistuu paremmin tietyssä paikassa ja energiaa taas voit hakea kokonaan toisaalta. Luontoympäristö toimii siis myös omien tunnetilojen säätelyn välineenä.

Luonnosta nauttimisen tai siellä oleskelun ei tarvitse olla tietynlaista toimintaa. Harrastustavalla ei ole niin merkitystä, kunhan tulee lähdettyä. Säännöllisyys on kuitenkin tärkeää. Luonnossa oleskelua ei saa unohtaa talvellakaan, vaikka ulkoilu helposti painottuukin lämpimämmille kuukausille.

– Työelämään yhdistyy usein suorittaminen ja tehokkuus. Luontoympäristössä näin ei ole, vaan kyse on ennemminkin näihin liittyvien paineiden purkamisesta. Luonnossa voi vain olla ja pysähtyä, summaa Hyvönen.

Tammelassa luontoon lähteminen on tuttu juttu

Tammelan kunnassa Kanta-Hämeessa hihat on kääritty tosissaan. METSÄHUB-tapahtuma vie halukkaat kirjaimellisesti metsään etätyöpäivää viettämään. Kunnassa on herätty etätyön lisääntymisen trendiin erityisesti ison kesäasukaskannan myötä. Lisäksi Tammelalla on vahva luontobrändi kansallis- ja kansanpuistojensa ansiosta.

– Tammelassa on ihan uskomattoman kaunis luonto, josta olen itsekin ihan häkeltynyt aina uudestaan ja uudestaan, kuvaa Heidi Loukiainen, Tammelan kunnan elinvoimakehittäjä ja aivot METSÄHUB-tapahtuman takana.

Kun nämä Tammelalle läheiset teemat, luonto ja etätyö, tuotiin yhteen, syntyi METSÄHUB. Kuka tahansa, joka voi työskennellä etänä, on tervetullut tapahtumaan. Viimeisin tapahtumapäivä keräsi jopa 70 osallistujaa. Kyseessä on yhteisöllinen tilaisuus, jossa työrauha on kuitenkin taattu. Luonnosta nauttimisen ja työnteon lisäksi tapahtuma mahdollistaa verkostoitumisen. Kauppaakin on todistetusti metsässä syntynyt.

Tammelan kunnassa luonto ja siitä nauttiminen elää vahvana muutoinkin kuin vain METSÄHUBin aikaan. Kokouksia on pidetty jo pitkään metsässä kävellen tai nuotiolla istuskellen. Kyseessä ei siis ole päälleliimattu juttu, vaan käytännöstä nouseva ja hyväksi todettu tapa. 

– Metsä on tutkimustenkin mukaan luova ja rauhoittava ympäristö. Siellä saa hyviä päätöksiä aikaan, sillä ympäristö on pehmeä, sanoo Loukiainen hymyillen.

Loukiainen on huomattavan innostunut puhuessaan METSÄHUBista. Kaikenkaikkiaan tapahtumaa leimaa positiivisuus ja edelläkävijyys – se on ensimmäinen laatuaan ainakin Suomessa. Oikeastaan voinee puhua jo ilmiöstä, joka on kerännyt ympärilleen pöhinää sosiaalisessa mediassa ja jopa seuraajajoukon, "metsähubbailijat".

Osallistujille toivotaan jäävän käteen ymmärrys luonnon ja oman ympäristön tärkeydestä. Taustalla on myös halu rohkaista luontoon lähtemiseen – sillä kun on selkeitä vaikutuksia hyvinvointiimme. Jos luonnon terveysvaikutuksista haluaa päästä osingoille, kannattaa omia työtapoja ja fyysistä sijaintiakin todella pohtia.

– Vaikka työpaineet ja suorittaminen ovat jollain tasolla kuitenkin työelämässä aina läsnä, ei rauhoittava työympäristö linnunlauluineen ja liplattavine vesineen ole yhtään hassumpi juttu, muistuttaa Loukiainen.

Työntekoa luonnossa METSÄHUB-tapahtumassa Tammelassa

Kuva: Tammelan kunta

Näin valjastat luonnon hyvinvointivaikutukset työhyvinvointisi tueksi – vinkit jokaiseen työympäristöön

1. Ylös ja ulos lounastauolla

Lounastauko on omaa aikaasi. Ehkä voit kävellä läheiseen lounasravintolaan pienen mutkan kautta? Liikkeestä ei ole koskaan haittaa, mutta toki ulos voi lähteä vaikka vain paistatellakseen auringossa tai hengitelläkseen kirpeää pakkasilmaa. 

 Esimies, voisitko fasilitoida työyhteisöönne lounasaktiviteetteja, jotka kannustaisivat hengähtämään ulkosalla? Luo tapoja ja käytäntöjä, joihin työntekijät voivat sitoutua ilolla. Tällöin hommasta ei tule kellekään stressaavaa, vaan helppo, virkistävä ja työhyvinvointia edistävä toimintatapa.

2. Palaveeratkaa kävellen

Kävelykokous on joissain työyhteisöissä normaali käytäntö, toisissa ennenkuulumaton. Liikkuva palaveri voi tuntua ensiajatuksena tehottomalta, mutta kuinka monesti sitä onkaan iltapäivän palaveripöydässä tullut haukoteltua ja pakotettua silmiä pysymään auki. Ehkä raikas ilma ja rennon rytmikäs kävely voisivat sittenkin avittaa päätöksentekoa?

3. Ikkuna on kaveri

Ikkunanäkymä auttaa palautumista ja pitää vireänä. Se voi osaltaan myös inspiroida ulos lähtemiseen, mikä tuo mukanaan ne selkeimmät hyvinvointivaikutukset.

4. Vie työt ulos

Tee jokin työtehtävä kokonaan ulkona, vaikka läheisellä puistonpenkillä. Homma ei ole lainkaan mahdoton, kunhan suunnittelet hieman. Valitse sopiva työtehtävä ja katsasta sopiva paikka etukäteen.

5. Työmatkan taittaminen osittain tai kokonaan ulkoilmasta nauttien

Jää aikasemmalla bussipysäkillä pois. Pyöräile kerran viikossa koko työmatka. Kävele töihin, valitse maisemareitti, mitä vain keksitkään! Työmatkaa hyödyntämällä teet ulkoilusta helposti säännöllistä, mikä on tärkeää luonnon hyvinvointivaikutuksien tehossa.

6. Tee luontokokemuksesta itsesi näköinen ja tuntuinen

Ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta puhuttaessa nousee mieleen heti reipas aktiiviretkeilijä rinkkoineen ja maihareineen. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa oikea tapa kokea luontoa. Tee luonnossa olemisesta itsellesi sopiva juttu. Jos kaipaat rauhoittumista, mene vaikka puun alle istumaan silmät kiinni, jos se luontevalta tuntuu. Jos taas haluat purkaa paineita, valloita lähikukkula juoksemalla niin lujaa kuin kintuistasi pääset.

7. Nappaa kaveri mukaan

Jotta hyvinvointivaikutuksista pääse nauttimaan, on luontoympäristössä tunnettava olonsa turvalliseksi. Muutoin asetelma uhkaa kääntyä päinvastaiseksi. Jos käärmeet tai talvisen metsän pimeys ahdistaa, ota kaveri mukaan!


Mainokset