Pohjimmillaan kysymyksessä on yritystoiminnan vastuiden vastapainoksi edellytettävien oikeuksien tasapainosta niin, että oikeuksien tulee olla suuremmat kuin vastuut, muuten yritystoiminnalta viedään pohja. Useimmiten asia konkretisoituu innovaatioita suunnittelevissa, valmistavissa, käyttävissä tai niihin liittyvässä kaupankäynnissä.
Kun seuraa eri auktorisoitujen tahojen koulutuksia aiheesta, pääsääntöisesti asiaa tai asiasta koulutetaan vain osaa, eli patentit ja mallisuojat ja vastuihin liittyvät tekijänoikeudet jäävät kokonaan käsittelemättä. Nyt on KEKE ry:n toimesta ilmeisesti ensimmäisen kerran kyseistä kokonaisvaltaista IP koulutusta tarjolla, käytännön esimerkeillä höystettynä. Koittakaapa etsiä, löydättekö suomen lainsäädännöstä direktiiviä 2004/48/EY ?
Teollisuuteen liittyviä tekijänoikeuksia yritetään hallinnoida 404/61 yli 50 vuotta vanhalla lailla, jota on paikattu japarsittu yli 350 kertaa ja kuitenkin innovaatiot vastuineen samassa ajassa ovat totaalisesti muuttuneet ja muuttaneet muotoaan kehittyneen vastuulainsäädännön ansiosta. Kun tekijänoikeus on mielletty vain taiteeseen kuuluvaksi, ei niihin teollisuudessa liittyvä rikoksiakaan joko haluta tai osatu tutkia, oikein. Rkokoslain käsittelykin on pysähtynyt, juuri puuttuvan direktiivi takia koska se ja sen teksti viittaa suoraan puuttuvaan vielä ratifioimattomaan direktiin eli kysymyksessä on KOM (2006) 168 lopullisen käsittely. Siinä ja sen käsittelyssä on viitauksia myös tämän vastuulainsäädäntöä käsitteleviin asioihin kuten 1/3 .Eli, heps kukkuu.