Ratkaisukeskeinen sovittelija (12 op) - Työyhteisösovittelun koulutus

Koulutuksen kuvaus:
Henkisesti vaikeaksi koetut tilanteet, kuten ihmissuhdekonfliktit vievät työpaikoilla valtavan määrän psyykkistä energiaa, joka on pois tuottavuudesta ja työn kehittämisestä. Siten ristiriitojen käsittely ja ongelmien työstäminen oppimista edistävällä asenteella on yksi yritysten menestystekijöistä.
Sovittelulla tarkoitetaan vastuullista ja aktiivista ristiriitojen ja konfliktien ratkaisuprosessia. Tässä koulutuksessa opitaan ratkaisukeskeisen sovittelun perusteet ja harjoitellaan käytännössä vähintään yksi todellinen sovitteluprosessi.
Koulutukseen sisältyy käytännön sovitteluharjoittelua, jolloin osallistujille syntyy aito omakohtainen kokemus ainakin yhden sovitteluprosessin läpiviemisestä. Koulutuksessa kirkastetaan eri osapuolten roolit ja vastuut sovittelun läpiviemisessä.
Koulutuksen toteutus
Koulutus sisältää 7 seminaaripäivää, jotka toteutetaan verkkovälitteisesti ja reaaliaikaisesti. Luentoja ei tallenneta. Koulutuksessa on käytössä Moodle-verkko-oppimisympäristö.
Koulutukseen sisältyy vertaisryhmätyöskentelyä koulutuspäivien ulkopuolella. Opiskelija lukee koulutuksen aikana myös kirjallisuutta ja reflektoi lukemaansa. Koulutuksessa opiskelija vie läpi omakohtaisen sovitteluprosessin ja reflektoi sovitteluprosessin.
Opintopisteiden (12 op) muodostuminen:
- 7 seminaaripäivää ja niihin valmistautuminen 3,5 op
- Vertaisryhmätapaamiset (á 2 t) ja niihin valmistautuminen 1 op
- Työyhteisösovitteluun liittyvän kirjallisuuden lukeminen (250 sivua) ja luetun reflektointi ja paritutorointi 5 op
- Omakohtainen sovittelu-casen reflektointi 2,5 op
Koulutuksen hyväksytysti suorittaminen edellyttää seminaaripäiviin ja vertaisryhmätapaamisiin sekä parituutorointiin osallistumista.
Osaamistavoitteet:
Osallistujalla on koulutuksen jälkeen perusvalmiudet sovittelun fasilitoimiseen.
Sovitteluprosessin vetämisessä opit rakentamaan avoimia ja turvallisia keskustelufoorumeita henkisesti raskaiden ihmissuhdekonfliktien keskellä.
Koulutuksen käytyäsi osaat:
- kertoa restoratiivisen ja ratkaisukeskeisen sovitteluprosessin periaatteet
- soveltaa avoimen kunnioittavaa työotetta, jossa kaikki osapuolet voivat tulla kuulluiksi
- käyttää erilaisia sovittelumenetelmiä sovitteluprosessien läpiviemiseksi
- kuvailla työyhteisökonfliktien syntymekanismeja
- tunnistaa omat tunneimpulssit sovitteluprosessien aikana
- hallita omia tunteita tarkoituksenmukaisesti sovitteluprosessin aikana
- käyttää oikea-aikaisia ja kuhunkin tilanteeseen sopivia menetelmiä
- soveltaa oppimaasi oikeaan tilanteeseen, jossa pyritään viemään konfliktitilanne aidosti toimivaan ratkaisuun.
Kohderyhmä
Esihenkilöille, luottamushenkilöille, konsulteille, työnohjaajille, valmentajille, coacheille, työterveyshuollon ammattilaisille, terapeuteille, HR-henkilöstölle ja ohjaajille sekä muille myönteisen vuorovaikutuksen luomisesta kiinnostuneille ohjaustyön tai viestinnän ammattilaisille.
Aikataulu
Aikataulu: 29.9., 30.10., 5.12.2025 ja 29.1., 3.3., 31.3. ja 14.5.2026, klo 9-16.
Kouluttaja
Koulutuksen johtana toimii Sirkku Ruutu, psykologi (PsM), opettaja (KM), ratkaisukeskeinen kouluttajapsykoterapeutti (Valvira, Kela, VET), kognitiivinen lyhytterapeutti (Kela), johdon ja esimiesten työnohjaaja (MIF, STOry), sovittelija, tietokirjailija (AlmaTalent), MCC-coach (ICF).
Sirkku on kouluttanut tuhansia ammattilaisia ratkaisukeskeisyydestä, kirjoittanut monipuolisesti tietokirjoja työyhteisön kehittämisen metodeista ja toiminut sovittelijana sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Sirkku itse mukana koulutuksen aloitus- ja päätöspäivissä.
Muita mahdollisia kouluttajia:
Tuula Kaitsaari
Tuula on valtiotieteiden tohtori sekä laillistettu sosiaalityöntekijä ja erikoissairaanhoitaja. Hän työskentelee Turun yliopistossa yliopistonlehtorina ja on ollut yliopiston työyhteisösovittelijana vuodesta 2012 alkaen sekä tutkinut työyhteisösovittelua. Tuulan vuonna 2022 julkaistu väitöskirja käsittelee restoratiivista työyhteisösovitteluprosessin arviointia, työhyvinvointi- ja muutoskokemuksia.
Tuulan koulutusosaaminen perustuu tutkittuun tietoon sekä käytännönläheiseen ohjaukseen ja muutosten motivointiin.
Sari Ilo
Sari toimii työterveyspsykologina, jonka työnkuvaan kuuluvat työyhteisösovittelut. Hän on koulutukseltaan psykologi, sovittelija ja coach (MCC)
Eveliina Salonen
Teologian ja oikeustieteen maisteri, varatuomari, työyhteisösovittelija, coach (PCC)
Seppo Koskinen
Emeritusprofessori, työoikeuden professori, sovittelujuridiikan asiantuntija
Sanna Repo
TySo™ -sovittelija, työnohjaaja, kouluttaja, KTM
Kustannukset
1790 EUR
Seuraavat toteutukset
Kymenlaakson kesäyliopisto Facebookissa
Ota yhteyttä
Osaamisen kehittäjä lähellä sinua
Kymenlaakson kesäyliopisto on asiakkaiden tarpeista lähtevä korkea-asteen koulutuspalveluja tuottava aikuiskoulutus- ja kehittämisorganisaatio, jonka tehtävä on tarjota laadukasta ja monipuolista koulutusta. Ajan ilmiöihin tartutaan, ja eri aloilla tapahtuviin muutoksiin reagoidaan kehittämällä koulutustarjontaa jatkuvasti. Verkkokoulutuksissamme osallistujia on ympäri Suomen, omat lähikoulutustilamme sijaitsevat...
Lue lisää kouluttajasta Kymenlaakson kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä