Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

MBA- ja Executive MBA -opas koulutusohjelman valinnan tueksi

MBA- ja Executive MBA -opas

Kaikki mitä sinun pitää tietää MBA- ja EMBA-ohjelmista

Master of Business Administration (MBA) ja Executive MBA (EMBA) ovat täydennyskoulutusohjelmia.

MBA on verrattavissa maisterin tutkintoon ja vaatii esitiedoksi soveltuvan pohjakoulutuksen, yleisimmin yliopistollisen esimerkiksi kandidaatin tutkinnon. MBA-ohjelmat ovat maisteritutkintoon verrattuna käytännönläheisempiä keskittyen käytännön päätöksentekoon liiketoimintaympäristöä silmälläpitäen. Koulutusohjelmaan hakeutuvilta edellytetäänkin 3-5 vuoden työkokemusta. MBA on tyypillisimmillään täysipäiväinen koulutusohjelma.

Executive MBA -ohjelma on puolestaan suunnattu työelämän johtotehtävissä pidempään olleille. Ohjelmiin hakeutuvilta edellytetään usein lähemmäs 10 vuoden kokemusta työelämästä. EMBA-opinnot suoritetaan työn ohessa.

MBA- ja EMBA-koulutusohjelmat on suunniteltu henkilöille, jotka haluavat kehittää liiketoiminnallisia taitojaan sekä johtamistaitojaan tavoitteenaan uusi noste uralleen. Koulutusohjelmat on usein räätälöity tietyille liike-elämän osa-alueille ja niitä on tarjolla niin yksityisten kuin julkisten toimialojen ammattilaisille. 

MBA-ohjelmat Suomessa

Suomessa MBA- ja EMBA-ohjelmien sisältö ei ole varsinaisten yliopistotutkintojen tapaan opetusministeriön valvonnassa eivätkä ne ole osa virallista tutkintojärjestelmää. Näistä syistä Suomessa järjestettävistä MBA- ja EMBA-ohjelmista ei käytetä nimeä MBA-tutkinto tai EMBA-tutkinto, vaan puhutaan koulutusohjelmista tai täydennyskoulutusohjelmista.

Suomessa MBA- ja EMBA-ohjelmia toteuttavat useat yliopistot sekä jotkin ammattikorkeakoulut, usein yhteistyössä ulkomaisten korkeakoulujen kanssa. 

Miten valitset itsellesi soveltuvan MBA- tai EMBA-koulutusohjelman?

Valitessasi MBA- tai EMBA-ohjelmaa, pohdi mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Onko ohjelmalla ulkopuolisen tahon myöntämiä akkreditointeja?
  • Keitä ovat ne asiantuntijat, jotka luennoivat ohjelman aikana?
  • Keiden kanssa haluat verkostoitua?
  • Miten sovitat opinnot aikatauluusi?

MBA- ja EMBA-ohjelmien keskinäistä vertailua helpottaa ulkopuolisten tahojen tekemät akkreditoinnit. Kansainvälisillä ja riippumattomien arvioijien myöntämillä akkreditoinneilla pyritään takaamaan koulutusohjelmien laatu. Suomalaisille MBA-ohjelmille myönnettyjä kansainvälisiä akkreditointeja ovat muun muuassa Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB), Association of MBAs (AMBA) sekä European Quality Improvement System (EQUIS). Vain kahdella Suomessa tutkintoja järjestävällä koululla on näistä koostuva kolmoisakkreditointi, Henley Business Schoolilla sekä Aalto yliopistolla.

Itselleen sopivaa koulutusohjelmaa valitessaan kannattaa tarkistaa ohjelman luennoitsijat, jotka ovat yleensä tiedossa jo hyvissä ajoin ennen koulutusohjelmien hakuaikojen umpeutumista. Kansainväliset luennoitsijat antavat uusia näkökulmia Suomen ulkopuolelta ja tuovat värikkyyttä koulutusohjelmien sisältöön.

Koulutusohjelmat tarjoavat hyvän mahdollisuuden verkostoitumiselle. Opittujen asioiden ymmärtäminen eri konteksteissa helpottuu, kun niistä voi keskustella opiskelukollegoiden eli eri alojen ammattilaisten kanssa.

Ajankäyttö kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä usein opinnot suoritetaan töiden ohessa. Kuitenkin MBA- ja EMBA-ohjelmat ovat hyvin joustavia. Opintojaan voi usein aikatauluttaa itse. Voit myös kysyä kouluttajataholta mahdollisuudesta pitää taukoa opinnoista.


Seuraavat askeleet MBA- ja EMBA-opintoja valitessasi

Punnitessasi mahdollisuuksia osallistua MBA- tai Executive MBA -opintoihin suosittelemme tutustumaan aiemmin opinnot suorittaneiden kokemuksiin. Lue Koulutus.fi:n tekemiä haastatteluja ja inspiroidu!

Löydät Koulutus.fi:stä ajankohtaiset tiedot tällä hetkellä tarjolla olevista MBA-ohjelmista ja Executive MBA -ohjelmista.

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 20.3.2018

Oletko oikeassa työssä?

Onnellisuus näkyy työnteossa. Tee testi selvittääksesi, viihdytkö todella työpaikallasi vai onko aika harkita uutta työpaikkaa, koulutusta tai kokonaan uutta ammattia.

Teemat: Hyvinvointi , Stressi , Testit , Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 19.10.2018

9 taloustermiä, jotka sinun tulisi tuntea

Tunnetko talouden perustermit? Pieni muistinvirkistys on aina paikallaan! Katso listamme ja kerrytä tietouttasi.

Teemat: Talous , Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 19.10.2018

Tunnetko itsesi huijariksi töissä?

Vaikka olisitkin kuin ihmeen kaupalla onnistunut huijaamaan niin rekrytoijaa, pomoasi kuin työkavereitasi, on ehkä kuitenkin todennäköisempää, että olet pätevä siinä, mitä teet. Tunnista ja päihitä huijarisyndrooman oireet!

Teemat: Hyvinvointi , Stressi , Ura
Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirje työelämän koulutuksista.