Tekniikan tutkinnot tarjoavat monipuolista osaamista työelämän tarpeisiin
Tekniikan tutkinnot tarjoavat monia kiinnostavia ja monipuolisia työmahdollisuuksia. Ala sopii kaikille niille, jotka haluavat olla mukana luomassa tulevaisuuden ratkaisuja.
Tekniikan tutkintoihin voidaan lukea valtava määrä ammatteja aina putkiasentajasta arkkitehtiin sekä sähköasentajasta tietojärjestelmäasiantuntijaan. Töitä löytyy sekä julkisen sektorin että yksityisten yritysten palveluksesta, ja tekniikan tutkintojen suorittaminen tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja myös kansainvälisistä työtehtävistä kiinnostuneille.
Tekniikan tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä suuntautumisestaan riippuen muun muassa elintarviketeollisuudessa, laboratorioalalla, tietotekniikan alalla, kone- ja metallialalla, paperi- ja kemianteollisuudessa, ympäristö- tai hyvinvointitekniikan parissa, sähköalalla tai energiateollisuudessa. Vaikka opinnot suunnataan jollekin erityiselle tekniikan alalle, tutkinnot antavat mahdollisuuden suuntautua työelämässä laaja-alaisesti erilaisiin tehtäviin.
Tekniikan tutkinnot ovat monialaisia
Tekniikan tutkintonimikkeitä ovat mm.
- työteknikko
- työnjohtaja
- levytyömestari
- koneenasentajamestari
- koneenasentaja
- varastonhoitaja
- koneistajamestari
- valumallinvalmistaja
- valajamestari
- valumallimestari
- koneistaja
- painaja
- valaja
- jälkikäsittelykoneenhoitaja
- kylmäasentaja
- puuseppä
- työvälinevalmistaja
Tekniikan tutkinnoista potkua työelämään
Tekniikan alalla on tulevaisuudessa avautumassa runsaasti työllistymismahdollisuuksia nykyisen työväestön siirtyessä eläkkeelle. Alan yritykset tarvitsevat osaajia kaikilta koulutusasteilta ammatillisista oppilaitoksista yliopistoihin, ja tekniikan tutkinnon suorittaneilla onkin hyvät työllisyysnäkymät.
Nykyisellään tekniikan ala työllistää noin 250 000 suomalaista, mutta tulevaisuudessa vuosittainen rekrytointitarve saattaa nousta jopa 7 000 osaajaan. Ammatillisen tutkinnon suorittaneita tullaan tarvitsemaan määrällisesti enemmän, mutta myös korkeakoulutetun työmäärän tarve tulee kasvamaan työn vaativuustason noustessa. Lähivuosina työvoimatarvetta tulee kasvattamaan erityisesti henkilöstön ikärakenteesta johtuva suuri poistuma.
Tekniikan tutkinnot ovat myös hyvä väylä lisäkouluttautumiseen ja erikoistumiseen. Tekniikka alana kehittyy, ja tekniikan ammattilaisilta vaaditaan ajantasaista lisä- ja jatkokouluttautumista. Yllä olevasta listauksesta löytyykin useita koulutuksia alalla jo toimiville ammattilaisille.
Tekniikan erikoisammattitutkinto
Tekniikan erikoisammattitutkinto valmistaa toimimaan tekniikan alan tehtävissä, joissa tarvitaan kykyä ymmärtää laajoja asiakokonaisuuksia.
Tekniikan erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on käytännön kokemusta työnjohtamisesta tai sitä tukevista asiantuntijatehtävistä. Tekniikan erikoisammattitutkinto sopii myös henkilöille, jotka ovat siirtymässä työnjohto- tai asiantuntijatehtäviin omassa organisaatiossaan. Tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittaneilla on oman toimialansa vahva ammatillinen osaaminen ja hyvä organisaationsa toiminnan tuntemus. Tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittanut kykenee kehittämään ja johtamaan toimintaa vastuualueellaan.
Tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittaneiden vastuualueita voivat olla mm.:
- esimiestehtävät
- tuotanto ja sen kehittäminen
- asiakaspalvelu
- tuotekehitys
- projektijohtaminen
- laadunhallinta
- henkilöstöhallinto
- yrittäjänä toimiminen
Tekniikan erikoisammattitutkinto suoritetaan näyttötutkintona niin, että tutkinnon suorittajan ammattitaitoa verrataan tutkinnon eri osien ammattitaitovaatimuksiin.
Tekniikan erikoisammattitutkinnon sisältö
Tekniikan erikoisammattitutkinnon tutkintotodistuksen saamiseksi on suoritettava seuraava pakollinen tutkinnon osa:
- Työnjohtaminen
- johtaminen
- kannattavuus
- asiakkuudet
- prosessit ja henkilöstön hallinta
Ja yksi seuraavista valinnaisista osista:
- Prosessinjohtaminen
- Henkilöstöjohtaminen
- Asiakaspalvelun johtaminen
- Ammatinharjoittajana toimiminen
Kaikkien valinnaisten osien osa-alueita ovat suunnittelu, toteuttaminen, arviointi ja kehittäminen.
Lähteet: opintopolku.fi, oph.fi

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.
Lue lisää
Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen.
Lue lisää
Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.
Lue lisää