Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 koulutusta 51 tuloksesta
Näyttää 1-20 koulutusta 51 tuloksesta

Automaatiotekniikka helpottaa jokaisen arkipäivää

Automaatiotekniikka on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Esimerkiksi jääkaappi, liikennevalot ja ilmastointi kuuluvat käyttämäämme automaatioon. Automaatiolla tarkoitetaan yleisesti itsestään toimivaa järjestelmää tai laitetta. Automaatiotekniikan käsite liitetään yleisimmin tietokoneen käyttämiseen koneiden ja tuotantoprosessien ohjaamisessa: erilaisten koneiden ja laitteiden käyttö ja hallinta ovatkin aivainasemassa automaatiotekniikan koulutuksessa.

Automaatitekniikasta saatuja hyötyjä ovat olleet esimerkiksi jätteiden vähentyminen, helpompi integroiminen muiden järjestelmien kanssa sekä tietysti toistettavuus ja tämän kautta parempi laadunhallinta. Automaatiotekniikan osaaja on jatkuvasti valmis kehittämään uusia teknisiä ratkaisuja, ja alalle kouluttautuvalta odotetaankin kykyä seurata koko ajan kehittyvää automaatiotekniikkaa. Tämän vuoksi jatkokoulutukset ja erikoistumiskurssit ovat erityisen tärkeitä myös automaatiotekniikan tutkinnon suorittaneille työelämän ammattilaisille.

Automaatiotekniikka koulutusalana

Automaatiotekniikka on välttämättömyys teollisuuden aloilla. Automaatiotekniikka on koulutusalana laaja, ja se valmistaa toimimaan monenlaisissa automaatioon liittyvissä tehtävissä. Työtehtävät vaihtelevat järjestelmien ja laitteiden suunnittelusta tuotekehitykseen ja tuotannon johtamiseen. Työpaikkoja on mm. eri toimialojen teollisuudessa, alan laitteita valmistavassa teollisuudessa ja suunnittelutoimistoissa.

Automaatiotekniikan koulutuksia järjestetään kaikilla koulutusasteilla perustutkintotasolta aina korkeakoulututkintoihin asti. Automaatiotekniikan koulutukset voidaan jakaa ammatillisiin perustutkintoihin, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, ammattikorkea- ja yliopistotutkintoihin sekä erilaisiin lyhytkursseihin, jotka on yleensä suunnattu alalla jo työskenteleville ammattilaisille.

Tutkinnot

Ammatillinen perustutkinto:

 • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Ammattitutkinnot:

 • Automaatioasentajan ammattitutkinto
 • Energia-alan ammattitutkinto
 • Kiskoliikenteen turvalaiteasentajan ammattitutkinto
 • Kotitalouskoneasentajan ammattitutkinto
 • Lämmityslaiteasentajan ammattitutkinto
 • Sähköasentajan ammattitutkinto
 • Sähköteollisuuden ammattitutkinto

Erikoisammattitutkinnot

 • Automaatioyliasentajan erikoisammattitutkinto
 • Energia-alan erikoisammattitutkinto
 • Sähköyliasentajan erikoisammattitutkinto

Korkeakoulututkinnot:

 • Insinööri (AMK)
 • Diplomi-insinööri

Automaatiotekniikan opiskeluun kuuluu kaikilla koulutusasteilla sähkö- ja prosessitekniikan lisäksi syväluotaava tutustuminen robotteihin, prosessi- ja valvontatietokoneisiin, tietokonepohjaisiin automaatiojärjestelmiin sekä erilaisiin antureihin ja ohjauslaitteisiin.

Automaatiotekniikan osaaja työelämässä

Automaatiotekniikan asiantuntijat kykenevät suunnittelemaan automaatioita, jotka sisältyvät teollisuusprosesseihin, tuotteisiin ja tuotantolinjoihin.

Automaatiotekniikan asiantuntijoista on tällä hetkellä kova kysyntä. Automaatiotekniikan osaaja voi toimia mm.:

 • Energiateollisuudessa
 • Kiinteistöpalvelualalla
 • Suunnittelu- ja konsultointialalla
 • Elektroniikka- ja sähköteollisuuden parissa
 • Kone- ja metallituoteteollisuudessa
 • Sähköalalla

Automaatiotekniikkaosaamisen pävittäminen - kurssit ja jatkokoulutus

Automaatiotekniikan parissa työskenteleville on tarjolla myös monenlaisia kursseja, joiden kautta on mahdollista syventää ammatillista osaamista esimerkiksi erikoistumalla uuteen tekniikkaan tai osa-alueeseen. Automaatiotekniikkaan liittyviä kursseja on mahdollista suorittaa myös esimerkiksi verkko-opintoina, jolloin ajankäyttöä on mahdollista säädellä itse.

Jatkuva kouluttautuminen on automaatiotekniikan alalla tärkeää, sillä ajantasainen tekninen osaaminen varmistaa paitsi tehokkaan, myös turvallisen työskentelyn. Sähköturvallisuussäädökset edellyttävät, että esimerkiksi sähkötöiden parissa työskentelevällä tulee olla riittävä ammattitaito, joka osoitetaan erityisellä pätevyystodistuksella. Lisää tietoa sähköturvallisuuskoulutuksista löydät Sähkötyöturvallisuus-koulutuskategoriastamme.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: opintopolku.fi, metropolia.fi, tut.fi, ammattinetti.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Kokemus vahvistui osaamiseksi Te...
Opiskelijatarina: Amiedu

Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää
Koulunkäyntiavustajaksi oppisopi...
Opiskelijatarina: Amiedu

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta. 

Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajakoulutuksella