Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 yhteensä 41 tulosta
Näyttää 1-20 yhteensä 41 tulosta

Sähkötyöturvallisuuskoulutus – löydä omasi

Sähkön parissa työskentelevä on tekemisissä elementin kanssa, joka vaatii paljon tietoa ja tarkkaavaisuutta. Tämän takia sähkötyöturvallisuuskoulutus edellytetään jokaiselta henkilöltä, joka työskentelee sähköalalla. Koulutus on uusittava viiden vuoden välein, jolloin taataan asiantuntijuuden ajankohtaisuus. Koulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomea ja usein myös räätälöidysti yrityksen tarpeisiin.

Sähkö on vaativa elementti ja sähköalalla työskentelevältä vaaditaan erityistä tietämystä, tarkkuutta ja huolellisuutta. Sähkötöiden turvallisuusvaatimukset on esitetty KTM-asetuksessa 1194/1999, jonka pohjalta on luotu SFS 6002 sähkötyöturvallisuus -standardi. Tämän standardin mukaan jokaiselta sähkön kanssa työskentelevältä vaaditaan sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamista ja voimassaolevaa sähkötyöturvallisuuskorttia. Työturvallisuuskorttien myöntämistä valvoo Työturvallisuuskeskuksen hallituksen tehtävään asettama Työturvallisuuskorttitoimikunta.

Sähkötyöturvallisuuskoulutus on suunnattu sähköalan ammattilaisille mukaan lukien työnjohto-, käyttötoiminta, suunnittelu-, opetus- ja muissa asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt.

Päävastuu työpaikan turvallisuudesta on aina työnantajalla. Turvallisuudesta ei pidä koskaan tinkiä ja henkilökunnalle on taattava turvallinen työympäristö, asianmukaiset varusteet ja riittävä koulutus. Työnantaja, sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja vastaa henkilöstön säännöllisestä sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.

Sähkötyöturvallisuuskoulutus takaa turvallisen työskentelyn

Sähkötyöturvallisuuskoulutuksen tavoitteena on parantaa sähkötyöntekijöiden turvallisuutta. Voimassa oleva sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 toimii todistuksena siitä, että tietotaitosi on ajan tasalla, mikä on sähkötöiden tärkein turvallisuustekijä.

Sähkötyöturvallisuus ei ole tärkeää vain sinun itsesi kannalta, vaan työturvallisuuskoulutus lisää koko työyhteisön turvallisuutta, minimoi riskejä ja motivoi työntekijöitä miettimään turvallisia toimintatapoja omassa työssään. Tietenkin lisäksi on tärkeää, että teet sähkötyöt oikein tarpeettomien ongelmien ja sähköhäiriöiden välttämiseksi.

Mitä on sähkötyöturvallisuus?

Sähkötyöturvallisuus muodostuu oikeista asenteista, suojavarusteista, työvälineistä sekä työskentelytavoista. Sähkötyötä tekevänä olet vastuussa omasta työstäsi ja turvallisen työympäristön luomisessa omalta osaltasi.

Sähkötyöturvallisuuden kannalta on tärkeää, että noudatat vakiintuneita ja turvalliseksi todettuja työtapoja. Poikkeavissa tilanteissa sinun tulee aina arvioida vaaratekijät uudelleen. Työnantajan vastuulla on osoittaa sähköturvallisuustoimien valvoja ja tarvittaessa sähkötöistä on laadittava kirjalliset ohjeet henkilökunnan käyttöön.

Sähkötyöturvallisuuskoulutukseen liittyviä teemoja ovat muun muassa

 • sähkölaitteiston käyttö ja turvallisuus
 • työn vaaratekijöiden arviointi
 • sähkön vaarat ja tapaturmat
 • hätäensiapu
 • työmenetelmät
 • kunnossapitomenettelyt
 • sähköalan töitä koskevat lait, säädökset ja asetukset

Sähkötyöturvallisuuskoulutusten sisältö

Sähkötyöturvallisuuskorttikoulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomen ja ne kestävät yleensä yhden päivän. Useimmat kouluttajat tarjoavat räätälöityjä koulutuksia yrityksille.

Yleensä koulutukset sisältävät

 • sähkötyön perusteet, työtä koskevat säädökset ja standardit
 • vaaratekijöiden läpikäyntiä
 • asennusharjoituksia
 • kirjallisen kokeen

Kokeen läpäistyäsi saat todistukseksi osaamisestasi sähkötyöturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: edupoli.fi, korttirekisteri.fi, sähköinfo.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Laadukasta lähihoitajakoulutusta...
Opiskelijatarina: Amiedu

Asaad Al- Khattab osallistui Amiedussa maahanmuuttajien hoito- ja kasvatusalan ammatilliseen osaamiskartoitukseen ja nyt hänen matkansa jatkuu Amiedulla lähihoitajaopintojen parissa. 

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää
Johtamisen erikoisammattitutkint...
Opiskelijatarina: Amiedu

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Lue lisää