Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset tänne »

Näyttää 1-20 koulutusta 43 tuloksesta
 • = Tarjonnassa myös kesällä
Näyttää 1-20 koulutusta 43 tuloksesta

Sähkötyöturvallisuuskoulutus – löydä omasi ja suorita sähkötyöturvallisuuskortti

Sähköalan ammattitaitovaatimusten lisäksi jokaiselta sähkötöitä tekevältä vaaditaan sähkötyöturvallisuuskortti. Osaaminen sähköturvallisuudesta pidetään ajan tasalla uusimalla kortti viiden vuoden välein. Sähkötyöturvallisuuskoulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomea ja usein myös räätälöidysti yrityksen tarpeisiin.

Työturvallisuuskorttien myöntämistä valvoo Työturvallisuuskeskuksen hallituksen tehtävään asettama Työturvallisuuskorttitoimikunta.

Sähkötyöturvallisuuden vaatimukset

Sähkötöiden turvallisuusvaatimukset on esitetty KTM-asetuksessa 1194/1999, jonka pohjalta on luotu SFS 6002 sähkötyöturvallisuus -standardi. SFS 6002 - standardin mukaan jokaiselta sähkön kanssa työskentelevältä vaaditaan sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamista ja voimassaolevaa sähkötyöturvallisuuskorttia. 

Kuka tarvitsee sähkötyöturvallisuuskorttia?

Sähkötyöturvallisuuskoulutus on suunnattu sähköalan ammattilaisille mukaan lukien työnjohto-, käyttötoiminta, suunnittelu-, opetus- ja muissa asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt.

Päävastuu työpaikan turvallisuudesta on aina työnantajalla. Turvallisuudesta ei pidä koskaan tinkiä ja henkilökunnalle on taattava turvallinen työympäristö, asianmukaiset varusteet ja riittävä koulutus. Työnantaja, sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja vastaa henkilöstön säännöllisestä sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.

Sähkötyöturvallisuuskortin tarkoitus

Sähkötyöturvallisuuskortti on muiden vastaavien osaamistodistusten tapaan tarkoitettu edistämään turvallisia työskentelytapoja työpaikoilla ja ehkäisemään tapaturmia sekä muita ongelmatilanteita. Voimassa oleva sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 on todistus siitä, että tietotaitosi on ajan tasalla, mikä on sähkötöiden tärkein turvallisuustekijä.

Sähkötyöturvallisuus ei ole tärkeää vain sinun itsesi kannalta, vaan työturvallisuuskoulutus lisää koko työyhteisön turvallisuutta, minimoi riskejä ja motivoi työntekijöitä miettimään turvallisia toimintatapoja omassa työssään. Työtapaturmat ovat ikäviä ja kalliita, joten sähkötyöturvallisuudesta huolehtiminen todella kannattaa.

Mitä sähkötyöturvallisuuskoulutuksessa käsitellään?

Sähkötyöturvallisuus muodostuu oikeista asenteista, suojavarusteista, työvälineistä sekä työskentelytavoista. Sähköturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan selkeää vastuiden tunnistamista sekä vastuista huolehtimista. Sähkötöitä tekevänä olet vastuussa omasta työstäsi ja turvallisen työympäristön luomisessa omalta osaltasi.

Sähkötyöturvallisuuden kannalta on tärkeää, että noudatat vakiintuneita ja turvalliseksi todettuja työtapoja. Poikkeavissa tilanteissa tai uusia työmenetelmiä käyttäessä, sinun tulee aina arvioida vaaratekijät uudelleen. Työnantajan vastuulla on osoittaa sähköturvallisuustoimien valvoja ja tarvittaessa sähkötöistä on laadittava kirjalliset ohjeet henkilökunnan käyttöön.

Sähkötyöturvallisuuskoulutukseen liittyviä teemoja ovat muun muassa:

 • sähkölaitteiston käyttö ja turvallisuus
 • työn vaaratekijöiden arviointi
 • sähkön vaarat ja tapaturmat
 • hätäensiapu
 • työmenetelmät
 • käyttö- ja kunnossapitomenettelyt
 • sähköalan töitä koskevat lait, säädökset ja asetukset

Sähkötyöturvallisuuskortin suorittaminen

Sähkötyöturvallisuuskortin suorittamiseen tähtääviä koulutuksia järjestetään runsaasti ympäri Suomen ja ne kestävät yleensä yhden päivän. Useimmat kouluttajat tarjoavat lisäksi räätälöityjä koulutustilaisuuksia ryhmille ja yritysten työntekijöille.

Yleensä koulutukset sisältävät

 • sähkötyön perusteet, työtä koskevat säädökset ja standardit
 • vaaratekijöiden läpikäyntiä
 • asennusharjoituksia
 • kysymysten läpikäyntiä
 • kirjallisen kokeen

Kokeen läpäistyäsi saat todistukseksi osaamisestasi sähkötyöturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta.

Voimassaolevan sähkötyöturvallisuuskortin voimassaoloaikaa voi jatkaa sähkötyöturvallisuuden kertauskurssilla. Koulutuksen teemat käsittelevät tiivistetyssä muodossa samoja aiheita kuin päivän mittainen sähkötyöturvallisuuskortti.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: sähköala.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Johtamisen erikoisammattitutkint...
Opiskelijatarina: Amiedu

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Lue lisää
Unelmat toteen tieto- ja viestin...
Opiskelijatarina: Amiedu

Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen. 

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää