Ratkaisukeskeisyys voimavarana 5 op
-
Lahti
-
24.3.2025
-
Hybriditoteutus
-
495 EUR
Suunnittelu, ohjaus ja arviointi ammatillisessa koulutuksessa | Verkkokurssi
-
Verkossa
-
Useita (2)
-
Etätoteutus
Koulunkäynnin ohjaaja -koulutus maahanmuuttajille (723435)
-
Helsinki
-
2.12.2024
-
Lähiopetus
-
0 EUR
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto | koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja, perhepäivähoitaja tai ohjaaja
-
Helsinki
-
1.2.2025
-
Lähiopetus
-
450 EUR
Tunnetaitojen ohjaaminen kasvatustyössä
-
Ylivieska
-
Lähiopetus
-
250 EUR
Erityinen tuki ja ohjaus -erikoistumiskoulutus
-
Verkossa
-
9.1.2025
-
Etätoteutus
-
660 EUR
Positiivinen johtaminen ja tiimityö varhaiskasvatuksessa
-
Verkossa
-
30.1.2025
-
Etätoteutus
-
1 450 EUR
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 30 op
-
Verkossa
-
Useita (3)
-
Etätoteutus
-
1 530 EUR
Ohjaus ja opettaminen
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
65 EUR
Ratkaisukeskeinen taideterapian ohjaaja – Solution Focused Art® 30 op
-
Lahti
-
12.3.2025
-
Hybriditoteutus
-
2 490 EUR
ToToKo® – Työnohjaajaksi työnohjaajille (25 op)
-
Turku
-
16.1.2025
-
Hybriditoteutus
-
2 950 EUR
Luontojoogaohjaaja ja luontovalmentaja -koulutus 20 op
-
Lappi
-
24.3.2025
-
Hybriditoteutus
-
1 545 EUR
Positiivisen psykologian ohjaaja -koulutus
-
Verkossa
-
5.2.2025
-
Etätoteutus
-
1 970 EUR
Harjoittelunohjaajakoulutus
-
Verkossa
-
Tilauskoulutus
Erkkajooga® -ohjaajakoulutus
-
Turku
-
8.2.2025
-
Lähiopetus
-
1 200 EUR
Työpaikkaohjaajana toimiminen | tutkinnon osa
-
Helsinki
-
Oppisopimus
Seksuaalikasvatuskoulutus
-
Helsinki
-
23.1.2025
-
Hybriditoteutus
-
2 989 EUR
Kuva ja asiakastyö - syventävä jatkokurssi (5 op)
-
Verkossa
-
17.1.2025
-
Etätoteutus
-
950 EUR
WalkOut-luontotyönohjaaja -koulutus
-
Verkossa
-
7.5.2025
-
Etätoteutus
-
1 875 EUR
Neuropsykiatrinen valmentaja
-
Verkossa
-
24.10.2024
-
Etätoteutus
-
1 108 EUR
OPEKOI – ope ennakoi 8 op
-
Verkossa
-
15.1.2025
-
Etätoteutus
-
0 EUR
Kasvatus-, opetus- ja ohjausalan täydennyskoulutus
Kasvatus-, opetus- ja ohjausalan ammattilaiset kuten opettajat, kouluttajat ja valmentajat välittävät tietoa kohdeyleisölleen käyttämällä relevantteja, tehokkaita ja sitouttavia opetustekniikoita. Onnistuakseen tässä vaativassa tehtävässä, tulee alan ammattilaistenkin pitää ammattitaitoaan yllä. Kasvatus-, opetus- ja ohjausalan täydennyskoulutus pyrkiikin tuomaan uuteen tutkimustietoon perustuvia opettamisen ja oppimisen tekniikoita, suuntauksia ja muita havaintoja ammattilaisten tietoisuuteen. Näin ammattitaito pysyy yllä ja ohjaustehtävissä toimivat pystyvät toteuttamaan työtään ansiokkaasti ja ajan hermolla.
Asiantuntijatyössä tulee vastaan tilanteita, joissa omaa osaamista tulee välittää muille. Muiden ohjaaminen saattaa myös olla vakituisesti osa asiantuntijan työnkuvaa. Tällöin on hyvä kerätä pedagogiikan ja ohjaamisen täydennyskoulutuksista omaan ohjaamisen ja kouluttamisen tietopankkiin esimerkiksi ohjaustekniikoita oman ohjaustyön tueksi. Oman asiantuntijuuden ympärille voi myös rakentaa vakituista koulutus- ja ohjaustoimintaa, jonka aloittamiseen ja toiminnan kehittämiseen saa apua kouluttajakoulutuksista.
Kasvatusalalla työskentelevät voivat toimia niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin parissa. Kasvatusalan työtehtävät ovat muun muassa opettamista, ohjaamista, suunnittelua sekä kouluttamista. Kasvatusalan alueita ovat lapsi- ja nuorisotyö, opetustyö ja aikuiskasvatus.
Mitä on ohjaus?
Ohjaus voi tarkoittaa monia asioita. Pääasiallisesti voidaan sanoa ohjauksen olevan työmenetelmä ja ammatillisen keskustelun muoto. Ohjausta tehdään esimerkiksi koulutuksessa, työhallinnossa, kuntoutuksessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa, syrjäytymistä ehkäisevissä hankkeissa ja organisaatioiden johtamisessa.
Ohjaus edistää keskustelun keinoin ohjauksessa olevan henkilön kykyä parantaa elämäänsä tai tiettyjä elämänalueita haluamallaan tavalla. Ohjausta voi kuvata laaja-alaiseksi elämänsuunnittelun menetelmäksi. Sen tavoitteet voivat olla moninaisia, mutta viime kädessä päämääränä on auttaa ohjauksen kohdetta elämään aiempaa tasapainoisemmin ja hyödyntämään omaa potentiaaliaan ansiokkaammin.
Koulujen ja oppilaitosten kontekstissa ohjaus tarkoittaa jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa opiskelijan oppimisen, kasvun ja kehityksen tueksi. Ohjauksen avulla autetaan ja tuetaan opiskelijaa erilaisissa elämään, opiskeluun ja työelämään liittyvissä teemoissa. Ohjauksella edistetään opiskeluvalmiuksien kehittymistä ja opintojen sujumista sekä tuetaan elämään, koulutukseen ja uranvalintoihin liittyvissä päätöksissä.
Ohjaus työelämän ja ammatillisen kehittymisen kontekstissa taas viittaa eri alojen ammatillisiin ohjaus- ja neuvontakäytäntöihin. Ohjaustaidoista on hyötyä esimiestehtävissä toimiville sekä esimerkiksi uutta työntekijää rekrytoitaessa ja perehdyttäessä. Kaiken kaikkiaan ohjaus lisää ohjattavan itsetuntemusta niin, että hän tunnistaa omat vahvuutensa ja kehityskohteensa.
Monipuolisuutta ohjaustyöhön kouluttautumalla
Opetuksen ja ohjauksen taitoja tarvitaan kaikenlaisissa työympäristöissä. Ohjaus-, kasvatus- ja opetusalan täydennyskoulutusta löytyy niin opettajien, kouluttajien, ohjaajien kuin muidenkin pedagogisen osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneden tarpeisiin.
Ohjaustaitoja tarvitaan oppilaitosten lisäksi yhä enemmän myös erilaisissa työyhteisöissä. Erilaisten oppimistapojen ja oppijoiden ymmärtäminen auttaa kehittämään koulutuksen laatua ja tehokkuutta. Varsinaisen toimialasi ei tarvitsekaan olla opetusala, vaan ohjaus- ja kasvatusalan koulutuksista hyötyvät eri alojen ammattilaiset ja organisaatiot.
Kouluttautuminen antaa ohjaus- ja kasvatusalan kokeneimmallekin konkarille uusia tapoja oppia ja opettaa. Monipuoliset ja uudet menetelmät auttavat jaksamaan työssä ja auttavat ohjattaviasi oppimaan uusin tavoin.
Vie pedagogisia taitojasi ja koulutusosaamistasi eteenpäin ohjaus- ja kasvatusalan täydennyskoulutuksissa!
Lähteet: Opetushallitus; JAMK