EU:n koneasetus korvaa konedirektiivin
Uusi EU:n koneasetus 2023/1230 julkaistiin kesäkuussa 2023, ja se korvaa tammikuussa 2027 nykyisen EU:n konedirektiivin 2006/42/EY. Koulutuksessa tutustutaan uuden EU:n koneasetukseen sisältöön ja käydään kattavasti läpi sen sisältämät merkittävimmät erot nykyiseen konedirektiiviin (2006/42/EY) verrattuna.
Päivän aikana perehdytään erityisesti koneiden suunnittelijoita ja valmistajia velvoittaviin uusiin ja muuttuviin vaatimuksiin. Koulutuksessa käydään läpi koneiden dokumentaatio- ja merkintävaatimuksiin tulevat muutokset sekä vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyiden muutokset. Lisäksi selvitetään, miten ja mitkä olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset muuttuvat. Näiden teemojen lisäksi koulutuksessa tutustutaan myös uusiin koneiden merkittäviä muutostöitä tekeviä tahoja sekä koneiden maahantuojia ja jakelijoita koskeviin vaatimuksiin, unohtamatta osittain valmiiden koneiden valmistajia koskevia uusia ja muuttuvia vaatimuksia.
Huom! Koulutuksen hintaan sisältyy vapaaehtoinen etäyhteydellä toteutettava jatko-osa, joka toteutetaan noin 1-2 vk kuluttua varsinaisen koulutuspäivän jälkeen. Jatko-osassa käsitellään osallistujien etukäteen toimittamia ja muita mielenkiintoisia kysymyksiä uudesta koneasetuksesta sekä kerrataan koulutuksen ensimmäisen päivän antia.
Kouluttajina toimivat alan tunnetut ja arvostetut asiantuntijat Katri Tytykoski ja Jukka Laaksonen (kouluttajien taustoihin voit tutustua tarkemmin alempana tällä sivulla).
Koulutuksen tavoitteet: Koulutuksen jälkeen osallistujilla on selkeä käsitys siitä, miten konedirektiivin 2006/42/EY korvaava uusi EU:n koneasetus tulee muuttamaan konesääntelyä, mitä olennaisia muutoksia verrattuna nykytilanteeseen uudistus tuo mukanaan ja miten paljon aikaa muutoksiin on valmistautua.
Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Koneiden suunnittelijat ja valmistajat, maahantuojat ja jakelijat, koneiden muutostöitä tekevät tai teettävät yritykset, koneturvallisuuden asiantuntijatöissä toimivat sekä kaikki muut uudesta EU:n koneasetuksesta kiinnostuneet.
Aikataulu
Koulutuspäivän ohjelma:
8.30 alkaen
Ilmoittautuminen ja aamukahvi (läsnäoleville)
9:00 Koulutuksen avaus
9:15 Yleiskatsaus uuteen koneasetukseen – mikä muuttuu?
- Direktiivistä asetus – mikä muuttuu?
- Uuden asetuksen rakenne ja sisältö
- Keitä asetus velvoittaa?
- Perusterminologian muutokset ja tärkeimmät muutokset määritelmissä
Katri Tytykoski
10:45 Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet
- Miten dokumentaatiovaatimukset muuttuvat (sisältö-, toimitusmuoto- ja kielivaatimukset) verrattuna konedirektiiviin?
- Miten koneen merkintävaatimukset muuttuvat?
Katri Tytykoski
11:45 Lounastauko
12:30 Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet (jatkuu)
- Asetuksen liite I: mitä se sisältää ja miten sitä jatkossa päivitetään?
- Koneiden vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt uudessa koneasetuksessa
Katri Tytykoski
13:15 Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet (jatkuu)
- Katsaus muuttuviin terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin
Jukka Laaksonen
14:10 Kahvitauko
14:30 Osittain valmiit koneet – mikä muuttuu?
- Määritelmän täsmennys
- Miten dokumentaatiovaatimukset muuttuvat?
- Mitkä terveys- ja turvallisuusvaatimukset osittain valmiiden koneiden tulee täyttää?
Katri Tytykoski
15:10 Koneiden merkittävät muutokset
- Mikä on merkittävä muutos?
- Merkittävän muutoksen tekijän velvollisuudet
- Erot nykytilaan verrattuna
Katri Tytykoski
15:45 Kysymyksiä ja keskustelua päivän aiheista
16:00 Koulutuspäivä päättyy
Vapaaehtoisen jatko-osan ohjelma (toteutus etäyhteydellä):
8:45 Etäyhteydet aukeavat
9:00 Lyhyt katsaus koulutuksen ensimmäisen osuuden antiin ja kertausta aiemmin opitusta
Katri Tytykoski
10:00 Kysymyksiä & vastauksia
- Osallistujien etukäteen toimittamien kysymysten käsittelyä
- Muiden usein kysyttyjen kysymysten käsittelyä
Katri Tytykoski
10:50 Loppuyhteenveto
11:00 Koulutuksen jatko-osa päättyy
Koulutuspaikka
Vantaa: 13.2.2025 (lähikoulutuspäivä + etäosallistumismahdollisuus) + 5.3.2025 (vapaaehtoinen jatko-osa Microsoft Teamsillä, kesto 2 h)
Kouluttaja
Katri Tytykoski ja Jukka Laaksonen
Katri Tytykoskella on pitkä kokemus erilaisista koneturvallisuuteen liittyvistä asiantuntijatehtävistä. Hän on viranomaisroolissa osallistunut koneturvallisuuteen liittyvän lainsäädännön valmisteluun niin kansallisella kuin EU:n tasolla sekä tehnyt erilaisia tarkastuksia ja arviointeja tarkastuslaitosten palveluksessa ollessaan. Päivätöinään Katri edusti Suomea koneasetusneuvotteluissa EU:n neuvostossa 4/2021 – 1/2023, joten Katri tuntee uuden asetuksen sisällön perinpohjaisesti. Hänellä on ainoana Suomessa ensikäden tietoa asetuksen sisällöstä ja uusien vaatimusten soveltamisesta käytäntöön. Koneturvallisuuskouluttajana toimimisesta Katrilla on yli 15 vuoden kokemus.
Jukka Laaksonen on kokenut koneturvallisuuden kouluttaja, joka on toiminut pitkään niin tarkastajana, konsulttina kuin kunnossapitäjänäkin. Koulutukseltaan Jukka on koneensuunnittelun DI. Jukka on ollut useiden vuosien ajan mukana erityisesti nostolaitteiden standardien laadinnassa. FINN-Tarkastuksella Jukka vastaa mm. koneiden vaatimustenmukaisuuden arvioinneista ja ilmoitetun laitoksen toiminnoista konedirektiivin alueella. Lisäksi hän toimii nostolaitetarkastuspalveluiden teknisenä johtajana.
Kustannukset
695 € + alv 25,5 %
Ota yhteyttä
Suomen laajin avointen koneturvallisuuskoulutusten tarjonta - nyt myös avoimia nostoalan koulutuksia
FINN-Tarkastus Oy on akkreditoitu nostolaitteiden, nosto-ovien ja sähkölaitteistojen tarkastuslaitos sekä konedirektiivin alainen ilmoitettu laitos. Tarkastuspalveluiden lisäksi yritys on panostanut lähivuosina voimakkaasti koulutuspalveluiden kehittämiseen. FINN-Tarkastus onkin lyhyessä ajassa kehittänyt asiakkaidensa saataville Suomen kattavimman avointen koneturvallisuuskoulutusten tarjonnan. Koulutustarjonnasta löytyy lisäksi erilaisia nostoalan...
Lue lisää kouluttajasta FINN-Tarkastus Oy ja katso koulutustarjonta täältä
Arvioinnit
Keskiarvo: 4,5
Selkeä ja hyvin rakennettu koulutus haastavasta aiheesta. Kiva, että kysymyksille oli varattu oma aika myöhemmin, niin ehti hieman pureskella kuulemaansa ensin. Kouluttajat oliv...
Hyvä koulutus. Hyvät materiaalit. Konkretiaa enemmän kuin aikaisemmissa koulutuksissa, mm. METSTA. Palauteosio, sessio 2, oli plussaa.