Hiilijalanjäljen laskeminen - päästöt ja säästöt

Taitotalo, Verkossa
Kesto
1 päivä
Hinta
320 EUR + alv 24 % (yht. 396,80 EUR)
Seuraava toteutus
25 syyskuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Etätoteutus
Koulutuskieli
suomi
Kesto
1 päivä
Hinta
320 EUR + alv 24 % (yht. 396,80 EUR)
Seuraava toteutus
25 syyskuuta, 2024 katso lisätiedot
Toteutustapa
Etätoteutus
Koulutuskieli
suomi
Oletko valmis? Ilmoittaudu koulutukseen!

Hiilijalanjäljen laskeminen - päästöt ja säästöt

Taitotalo

Yrityksen tai tuotteen hiilijalanjälki on yksi vastuullisuusraportoinnin keskeisistä mittareista. Kestävyysraportointidirektiivi eli Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vaaditaan jo nyt suurilta yrityksiltä, ja ne taas tulevat vaatimaan sitä alihankkijoiltaan. Hiilijalanjäljen laskeminen koskettaa siis myös pk-yrityksiä. 

Tässä koulutuksessa kuulet, miten yrityksen hiilijalanjäljen laskennassa kannattaa lähteä liikkeelle, miten se käytännössä toteutetaan ja miten tuloksia hyödynnetään. Lopuksi käydään esimerkkinä läpi Taitotalon hiilijalanjäljen laskentaprosessi.

Kannattaa myös muistaa, että hiilijalanjäljen laskenta ei ole pelkkä välttämätön paha, vaan sen avulla voidaan löytää yrityksen prosesseista kohteita, joissa esim. energiakustannuksia tai jätehuoltokustannuksia voidaan pienentää.

Koulutus järjestetään etäkoulutuksena Teamsin välityksellä.

Ohjelmassa

 • mitä hiilijalanjäljellä tarkoitetaan
 • laskentamalli
 • GHG-protokolla ja standardit
 • laskennan laajuus ja rajaukset
 • lähtötiedot, tulokset, raportointi
 • yrityksen hiilijalanjäljen pienentäminen
 • Case - Taitotalon hiilijalanjäljen laskentaprosessi

Kurssin kouluttajat

TkT Tuula Pohjola , Crnet Oy

TkT Tuula Pohjolan väitöskirja hiilijalanjäljen laskennasta (TKK Tuotantotalous 1999) oli kansainvälisestikin ensimmäisiä laajoja tutkimuksia yritysten ja julkishallinnon toimijoiden aiheuttamista hiilidioksidiekvivalenttipäästöistä. Väitöskirja sisältää 10 erilaista tapaustutkimusta, joissa organisaation aiheuttama CO2eqv – määrät on laskettu.

Tuula Pohjolan väitöskirjassaan kehittämä ympäristökuormitusten mallinnusjärjestelmä, jota on käytetty tuotteiden ja toimintojen hiilijalanjäljen laskennoissa, sisältää koko toimitusketjun ympäristöpäästöjen tekijöiden kartoituksen ja niiden aiheuttamien CO2eqv -päästöjen laskennan. 

Tuula Pohjola on myös kehittänyt lähinnä oppilaitosten käyttöön tarkoitetun CRnet kestävän kehityksen tietopankin, joka sisältää kootusti kestävän kehityksen perusperiaatteet suomeksi ja englanniksi (noin 200 sivua/kieli). Tällä hetkellä CRnet KeKe-tietopankissa on lisäksi (16.1.24) suomenkielisiä uutisia 40 878 ja englanninkielisiä uutisia 27 729 kappaletta.  

Crnet Oy on mukana 1.1.2024 alkaneessa kolmivuotisessa EU Komission GREENLAB -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää EUn tasolla pk-sektorin yritysten sekä oppilaitosten kestävän kehityksen oppimisympäristö. 

Liisa Pajari, Taitotalo

Liisa Pajari on palveluasiantuntija ja Taitotalon ympäristövastaava. Hän oli avainroolissa Taitotalon hiilijalanjäljen laskennassa ja on tehnyt opinnäytetyönsä hiilijalanjälkilaskimista ja niiden vaikuttavuudesta. Ympäristölaatuprojektin projektipäällikkönä hän oli hankkimassa Taitotalolle ISO 14001:2015 ympäristösertifikaattia. Liisa Pajari on myös kouluttautunut sisäiseksi auditoijaksi.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

25 syyskuuta, 2024

 • Etätoteutus
 • Verkossa
 • suomi

Kohderyhmä


 • ympäristö- ja laatuasioista vastaaville 
 • yritysten hankinnoista ja logistiikasta vastaaville
 • vastuullisuusasiantuntijoille
 • esihenkilöille
Taitotalo
Valimotie 8
00380 Helsinki

Taitotalo – maan laajimmat koulutusmahdollisuudet ammattilaisille, asiantuntijoille ja esimiehille

Taitotalo on Suomen suurin aikuisten ammatillinen kouluttaja ja yritysten kumppani. Laitamme likoon kaiken kokemuksemme, koulutamme ja valmennamme rohkeita työelämän osaajia.  Taitotalon koulutukset ja valmennukset on suunniteltu siten, että opiskelu on yhdistettävissä kiireiseenkin elämänrytmiin. Koulutusta on päivisin, iltaisin sekä verkossa. Lähikoulutuksia...

Lue lisää kouluttajasta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu