Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Maatalousalan ammattitutkinto | mehiläistarhaus

Hämeen ammatti-instituutti
Yhteenveto
2 vuotta
   
Lepaa
Tutkinto
Mehiläistarhaajan koulutus

Maatalousalan ammattitutkinto | mehiläistarhaus

Hämeen ammatti-instituutin tavoitteena on, että ohjelmasta valmistuvat mehiläistarhaajat ovat vahvoja ammattilaisia ja kestävällä tavalla toimivia osaajia kotimaisen hunajan tuotannossa ja tuotteistamisesta.

Hämeen ammatti-instituutin mehiläistarhauksen koulutus siirtyy syksyllä 2020 Lepaan kampukselle Hattulaan. Tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa opiskelijalla on mahdollisuus perehtyä myös hunajan tuotannon kannalta keskeisiin hunajakasveihin ja kasvinviljelyyn. Lepaan viinintuotannon kanssa tehdään yhteistyötä tuotteistamisessa.

Lepaan puutarhaan siirtyvät Mustialan opetuspesät sekä Lepaalle saneerataan hunajan ja vahan käsittelytilat. HAMI on myös ostanut lisäksi 30 mehiläispesää, jotka sijoitetaan 10 pesän tarhoina HAMIn toimipisteiden alueille. HAMI tekee kiinteää yhteistyöstä Hunajayhtymän ja muiden alueen hunajan tuottajien kanssa.

Mehiläistarhaaja

Mehiläistarhaajana olet mehiläisalan asiantuntija, joka tuottaa ja myy mehiläisalan tuotteita ja palveluja.

Mehiläistarhaajana toimit yleensä itsenäisenä yrittäjänä joko päätoimisesti tai muun ammatin ohessa. Päätuote on hunaja, mutta lisäksi alalla tuotetaan muita pesätuotteita kuten mehiläisvahaa, siitepölyä, propolista ja pölytyspalveluja.

Mehilästarhauksen koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopetusta 2–5 päivää kuukaudessa kahden vuoden aikana. Pääpaino lähiopiskelusta painottuu tuotantokaudelle. Opiskelu on vaativaa monimuoto-opiskelua, jolloin opiskelijan on itse panostettava tutkinnon perusteiden mukaisen osaamisensa hankkimiseen.

Opiskelun tukena opiskelijoilla on käytettävissä opettajan lisäksi mehiläistarhauksen ammatillinen ohjaaja, joka lähipäivien aikana on tarhoilla opettajan kanssa ohjaajana ja opiskelijalla on mahdollisuus myös varata yksilöllistä ohjausta tarhoille tai osallistua pienryhmäohjauksiin.

Koulutuksen aloittavalle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista, kehittymistä ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot.

Ammattitaito arvioidaan näytöissä tutkinnon osa kerrallaan tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Osaaminen osoitetaan ensisijaisesti alan käytännön työtehtävissä työelämälähtöisesti joko omalla tarhalla tai koulutussopimustarhalla. Opiskelija kerää koko opintojensa ajan osaamisen kehittymisestä sähköistä portfoliokansiota osaamisen arvioinnin tueksi. Opiskelijan osaamista arvioidaan monipuolisesti vertaamalla sitä tutkinnon osassa määriteltyyn osaamiseen. Arvioinnin tulee kattaa kaikki suoritettavan tutkinnon tai tutkinnon osan perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet. Osaaminen voidaan myös osoittaa ilman koulutukseen osallistumista.

Tutkinnon rakenne, mehiläistarhaus

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Mehiläisten tarhaus 70 
  • Hunajan ja vahan käsittely 30 osp 

Lisäksi HAMI tarjoaa opetusta seuraavissa valinnaisissa tutkinnon osissa :

  • Maaseudun palvelutuotanto 50 osp 
    tai
  • Tuotteistaminen maatalousalalla 30 osp
    ja
  • Maaseutuyrittäminen 20 osp (Maatalousalan perustutkinnosta)

Voit myös osoittaa osaamisesi ammattitaidon osaamisen arviointitilaisuudessa ilman koulutukseen osallistumista.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Maatalousalan ammattitutkinto | mehiläistarhaus, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan kouluttajalle.

Kohderyhmä

Valintakriteerit: Henkilöllä on oltava vähintään Suomen Mehiläishoitajaliiton suosittelema mehiläishoidon peruskurssi sekä joko dokumentoitu oman mehiläistarhan hoitomahdollisuus tai sopimus mehiläistarhaajayrittäjän kanssa työpaikalla oppimisen mahdollisuudesta koko opiskelun ajan.

Koulutuspaikka

Lepaan kampus, Hattula

Kouluttaja

Tuija Saarinen

Kustannukset

Pakolliset tutkinnon osat yhteensä 600€ ja valinnaiset tutkinnon osat 200€/50 osp.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Maatalousalan ammattitutkinto | mehiläistarhaus? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

Hämeen ammatti-instituutti

Kiinnostuitko?

Hämeen ammatti-instituutti (HAMI) on monialainen toisen asteen ammatillinen oppilaitos, joka perustutkintojen lisäksi tarjoaa laajaa ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta elintarvike-, luonnonvara- ja ympäristöalan sekä johtamisen, lähiesimiestyön ja liikenneopetuksen aloilta. Oppilaitos on vahvasti verkottunut elinkeinoelämän kanssa. Monipuolisissa oppimisympäristöissä perinteet ja modernit menetelmät...


Lue lisää kouluttajasta Hämeen ammatti-instituutti ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Hämeen ammatti-instituutti

Visamäentie 35 A
13100 Hämeenlinna

 Näytä puhelinnumero
www.hami.fi


Arvioinnit
Arvioi tämä koulutus ensimmäisenä.
Ota yhteyttä

Saadaksesi lisätietoa aiheesta Maatalousalan ammattitutkinto | mehiläistarhaus täytä seuraavat tiedot: