Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-32 yhteensä 32 tulosta
Näyttää 1-32 yhteensä 32 tulosta
 

Palkka on korvaus tehdystä työstä

Palkaksi kutsutaan vastinetta tehdystä työstä. Palkka maksetaan yleensä rahana, mutta se voi olla myös esimerkiksi asunto- tai autoetu. Palkka määräytyy aina työnantajan ja työntekijän välisen työehtosopimuksen mukaan, jonka vähimmäisehdot määrää työehtosopimus (TES). Mikäli työehtosopimusta ei pystytä kyseisessä työsuhteessa soveltamaan eikä sopimusta tehdystä työstä saatavasta korvauksesta ole sovittu, työntekijän kuuluu työsopimuslain mukaan saada tavanomainen ja kohtuullinen palkka.

Työtehtävät ja työsuhde määrittävät palkan

Palkat jaetaan yleensä aikapalkkoihin ja urakkapalkkoihin riippuen työtehtävistä ja työsuhteesta. Aikapalkkaa maksetaan työhön käytetyn ajan perusteella esimerkiksi tunti-, viikko- tai kuukausipalkkana. Urakkapalkaksi kutsutaan työntuloksen tai työmäärän perusteella maksettua palkkaa. Palkka voi olla myös esimerkiksi provisiopalkkaa, jolloin palkka määräytyy työn tuloksen mukaan. Palkan osia voivatkin olla esimerkiksi aikaan, tehtävien vaativuuteen, suoritukseen sekä tulokseen perustuvat erät ja erilaiset lisät.

Useilla aloilla palkka määräytyy ensisijaisesti työn edellyttämien vaatimusten ja henkilön työstä suoriutumisen perusteella. Työehtosopimuksessa määritellään kunkin alan vähimmäispalkat, joita ei saa alittaa. Työnantaja voi kuitenkin maksaa halutessaan suurempaa palkkaa, kuin työehtosopimuksessa määritetään. Palkkaa maksetaan myös sairaus- ja vuosiloman ajalta.

Palkasta on saatava aina palkkalaskelma, josta tulee ilmetä palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet. Palkan tulee olla työntekijän tilillä sovittuna päivänä, eikä sitä voida alentaa ilman työntekijän suostumusta tai lainmukaista irtisanomissyytä.

Palkka- ja etuustietoudesta hyötyy moni

Yritysten taloushallinnossa, kuten palkanlaskennassa työskentelevien ja esimiesasemassa toimivien on tärkeää olla perillä palkkaa koskevista laeista ja asetuksista, mutta niiden hallitsemisesta on hyötyä jokaiselle työelämässä olevalle omien etujen ja oikeuksien turvaamiseksi. Palkkoja käsittävään tietoon pystyy perehtymään esimerkiksi koulutuksen tai erilaisten kurssien avulla, jotka antavat perustiedot palkan maksusta ja sitä koskevista laeista.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Työsuojelu.fi

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Etsi kurssi kalenterin avulla
tammikuu 2019
ma
ti
ke
to
pe
la
su
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Inspiraatioksi
Koulunkäyntiavustajaksi oppisopi...
Opiskelijatarina: Amiedu

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta. 

Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajakoulutuksella
Unelmat toteen tieto- ja viestin...
Opiskelijatarina: Amiedu

Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen. 

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää