Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 koulutusta 108 tuloksesta
Näyttää 1-20 koulutusta 108 tuloksesta

Vuorovaikutustaitoja tarvitsee jokainen

Vuorovaikutustaidot on taitolaji, jossa jotkut ihmiset ovat luonnostaan lahjakkaita, toiset tarvitsevat apua kehittyäkseen paremmiksi vuorovaikutukseen osallistujiksi.

Onnistunut vuorovaikutus edellyttää vilpitöntä kiinnostusta kanssaihmisiä ja käsiteltävää asiaa kohtaan. Lisäksi henkilöiden välillä täytyy olla keskinäistä kunnioitusta ja tilaa erilaisille mielipiteille. Hyviin vuorovaikutustaitoihin kuuluu myös taito kuunnella, kysyä ja viestiä selkeästi ja rehellisesti sekä tunnelman luominen tai sen keventäminen silloin, kun tilanne sitä vaatii.

Miksi vuorovaikutusta tarvitaan työelämässä?

Ihmisten keskinäinen kanssakäyminen johtaa auttamatta tilanteisiin, joissa toinen osapuoli ei reagoi tai suhtaudu asioihin odotetulla tavalla. Yksi ajattelee laajasti 'sydämellä', toinen ehdottomasti 'järjellä', kolmas seilaa jossain välimaastossa. Yhdelle käsitteet ovat helppoja työvälineitä asioiden hahmottamiseen, toinen tarttuu heti tuumasta toimeen, kolmas kuuntelee vaistojaan. On niin monta tapaa kuin tekijääkin ja siinä on suuri haaste tiimityön kannalta.

Vuorovaikutustaidoista puhuttaessa sivutaan usein henkilökemian käsitettä. Kuinka paljon niin sanotusta huonosta henkilökemiasta johtuukin siitä, että ei jakseta nähdä vaivaa toisen ihmisen kohteliaaseen kohtaamiseen, jos henkilö ei heti tunnu olevan samalla aaltopituudella?

Ihmisten väliset suhteet ja ihmissuhdetaidot

Ihmissuhdetaidot ovat työelämässä kultaakin kalliimmat. Koulutus- tai työtaustasta huolimatta sellainen ihminen, jolla on loistavat ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot on arvostetty ja haluttu työntekijä. Hyvillä ihmissuhdetaidoilla voi luoda uran.

Henkilö, joka omaa hyvät ihmissuhdetaidot on empaattinen ja kykenevä eläytymään toisen ihmisen rooliin sekä kulloiseenkin tilanteeseen. Vain eläytymällä voi aidosti ymmärtää toisen tunteita ja käyttäytymismallia. Empaattiselta ihmiseltä otetaan lisäksi vastaan helpommin kritiikkiä, koska sitä ei koeta henkilökohtaisena arvosteluna, sillä henkilön koetaan kritiikistä huolimatta välittävän.

Vuorovaikutustilanteissa tulee virittää aistit poimimaan sanattomia viestejä henkilöiden mielentilasta, motivaatiosta, asenteista, energiasta. On taitolaji tuoda oma mielipiteensä kuulluksi ilman, että ärsyttää tai provosoi ketään. On aina parempi ilmaista kantansa itse kuin antaa toisten toimia ajatustenlukijana. Hyvien vuorovaikutustaitojen edellytys on asioiden jakaminen, kommunikaatio.

Esimiehen vuorovaikutustaidot

Esimiestehtävässä ihmissuhdetaidot ja hyvän vuorovaikutuksen luominen ovat yksi edellytys työn menestyksekkäälle hoitamiselle.  Esimiehen tulee huolehtia työntekijöiden jaksamisesta, mikä edellyttää heidän kuulemistaan.

Lisäksi esimiehen on kyettävä luomaan työyhteisöön innostava ilmapiiri. Herkästi työntekijöidensä tuntemuksia aistimalla esimies saa arvokasta tietoa työilmapiiristä.

Vuorovaikutustaitojen koulutukset

Onneksi kenenkään ei tarvitse olla seppä syntyessään, sillä myös ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja voi petrata! Erilaisten vuorovaikutusvalmennusten avulla voidaan kehittää työpaikan vuorovaikutustaitoja tai jokaisen henkilökohtaisia vuorovaikutustaitoja työelämässä.

Palaa sivun alkuun

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Unelmat toteen tieto- ja viestin...
Opiskelijatarina: Amiedu

Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen. 

Lue lisää
Koulunkäyntiavustajaksi oppisopi...
Opiskelijatarina: Amiedu

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta. 

Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajakoulutuksella
Laadukasta lähihoitajakoulutusta...
Opiskelijatarina: Amiedu

Asaad Al- Khattab osallistui Amiedussa maahanmuuttajien hoito- ja kasvatusalan ammatilliseen osaamiskartoitukseen ja nyt hänen matkansa jatkuu Amiedulla lähihoitajaopintojen parissa. 

Lue lisää