Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op)

Turun kesäyliopisto
Yhteenveto
14.09.2020 - 31.12.2021
4 450 EUR (arvonlisäverotonta)
14.9.2020
   
Turku
Avoin koulutus

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op)

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op) | Turun kesäyliopisto

Sovella toipumisorientoitunutta hoitoideologiaa

Koulutus on täsmäsuunniteltu Valviran laillistamille Kela-päteville yksilöpsykoterapeuteille, jotka toivovat lisäoppia nykyaikaisiin lyhytterapian käytäntöihin ja metodeihin.

Koulutuskokonaisuus antaa valmiudet käyttää voimavara- ja ratkaisukeskeisiä metodeja toipumislähtöisellä lyhytterapeuttisella otteella. Toipumisorientoituneessa lyhytterapeuttisessa viitekehyksessä painotetaan potilaan voimavaroja, toivoa, merkityksellisyyden kokemusta, osallisuutta ja myönteistä mielenterveyttä. Hoito on tavoitteellista ja sitä arvioidaan systemaattisesti yhdessä potilaan kanssa.

Koulutuksen käytyään osallistujalla on valmiudet hoitaa psykoterapiaan hakeutuvia potilaita lyhytterapeuttisella otteella, jossa tapaamisia on potilaan tarpeesta riippuen 1-30. Lyhytterapialla on selkeä rakenne: sisältö, kesto, tavoitteet ja hoidon mittarit. Täten osallistujalla on paremmat valmiudet toimia terapeuttisessa työssään tuloksellisesti, asiakaslähtöisesti ja oikea-aikaisesti. Koulutuksen myötä työntekijän oma työssä jaksaminen, mielekkyydenkokemus ja tavoitteellinen toiminta vahvistuvat.

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyyskoulutuksen sisältö

Koulutuksen painopistealueina ovat toipumisorientoitunut hoitoideologia ja voimavarakeskeiset työmenetelmät myönteisen muutoksen edesauttamiseksi psykiatrisessa hoitotyössä.

 • Toipumislähtöisen ja voimavarakeskeisen hoitoideologian perusteet ja lähtökohdat
 • Asiakaslähtöinen ja yksilöllinen tavoitteen asettaminen psykiatrisessa hoitotyössä. Toipumislähtöisen tavoitteellisen hoitoprosessin osat. Suunnitelmallisen hoitoprosessin luominen yhdessä potilaan kanssa.
 • Ratkaisukeskeisen lyhytterapian potilaslähtöiset arviointi- ja palautekäytännöt. Vaikuttavuuden arviointi.
 • Potilaan elämänjana ja historian/anamneesin tutkiminen voimavarakeskeisesti. Luovuus ja yksilöllisyyden huomiointi potilaan toipumisprosessissa.
 • Hoitoprosessin edistäminen toipumislähtöisin metodein. Hoidon arviointi ja jatkuva seuranta potilaslähtöisesti hänen pystyvyyttään ja toiveikkuuttaan edistäen.
 • Myönteistä mielenterveyttä edistävä muutostyöskentely. Potilaan verkostojen ja vahvuuksien aito hyödyntäminen.
 • Traumojen ja vaikeiden elämänkokemusten voimavarakeskeinen työstäminen lyhytterapeuttisin metodein.
 • Potilaan hoitomotivaation ja hoitomyönteisyyden vahvistaminen. Potilaan pystyvyysuskon ja resilienssin edistäminen.
 • Toipumislähtöisen lyhytterapiaprosessin päättämisen tavat ja potilaan oman toimijuuden edistäminen. Toimivat ja tehokkaat seurantajärjestelmät.
 • Toipumislähtöinen tunnetyöskentely psykiatrisessa hoidossa. Toiveikkuuden vaaliminen ja edistäminen hoitosuhteessa.
 • Potilaan oman toimijuuden tukeminen ja pystyvyysuskon kasvattaminen
 • Mindfulness/tietoisuustaidot toipumislähtöisessä kontekstissa
 • Ryhmämuotoinen toipumislähtöinen työskentely
 • Itsemyötätunnon kasvattaminen lyhytterapiassa
 • Luovat ratkaisukeskeiset lyhytterapian sovellukset

Toteutus

Opetus järjestetään monimuotokoulutuksena, johon sisältyy lähiopetusta (15 lähipäivää), pienryhmätyönohjausta (10 x 2h), toipumislähtöisiä harjoituksia, ratkaisukeskeisen psykoterapian metodiharjoittelua, dokumentoitua lyhytterapeuttista potilastyöskentelyä (100h), vertaisryhmätyöskentelyä lähijaksojen välissä (10 x 2h) sekä kirjallista oheislukemistoa ja omaan lyhytterapeuttiseen hoitotyöhön liittyvä kehittämistehtävä. Koulutuksen kokonaiskesto on 1,5-2 vuotta.

Lähiopetus/seminaaripäivät
Seminaaripäivät koostuvat käytännönläheisestä metodiharjoittelusta ja toipumislähtöisen hoitoideologian soveltamisesta.

Soveltava oman työn kehittämishanke
Kehittämishanke on esimerkiksi toipumisorientoivien ja ratkaisukeskeisten menetelmien hyödyntämistä ja kokeilemista omassa potilastyössä. Kehittämishanke voidaan toteuttaa yksilötyönä, pareittain tai pienryhmissä. Sen tavoitteena on integroida opittua menetelmäharjoittelua omaan perustyöhön ja kehittää uusia tehokkaampia ja asiakkaan kannalta mielekkäämpiä työmuotoja.

Potilastyö ja sen raportointi
Koulutukseen kuuluu vähintään 100h (vähintään kymmenen eri potilaan kanssa) oikeaa lyhytterapeuttista asiakastyötä koulutuksen aikana. Tavoitteena on oman toipumisorientoivan käyttöteorian kirkastaminen, syventäminen ja reflektointi. Potilastyöhön liittyy koulutustyönohjaus.

Vertaisryhmätapaamiset
Vertaisryhmätapaamiset tapahtuvat lähipäivien ulkopuolella noin kerran kuukaudessa pienryhmissä. Vertaisryhmätapaamisten tavoitteena on oman kehittämistehtävän suunnittelu ja arviointi sekä oman lyhytterapeuttisen käyttöteorian syventäminen.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan kouluttajalle.

Kohderyhmä

Valviran laillistamat yksilöpsykoterapeutit.

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija voi hakea Kelalta ratkaisukeskeisen psykoterapian lisäpätevyyden aiemman viitekehyksensä lisäksi. Tullakseen valituksi koulutukseen hakijan on oltava jo Valviran laillistama psykoterapeutti.

Aikataulu

14.09.2020 - 31.12.2021

Lähiopetus: 14.-15.9., 26.10., 19.11., 7.12.2020
Työnohjaus: 6.10., 10.11., 1.12.2020

Vuoden 2021 lähiopetuksen ja työnohjauksen aikataulut vahvistuvat myöhemmin.

Kouluttaja

Koulutuksen johtaja:

Sirkku Ruutu PsM (psykologi), KM (opettaja), VET-psykoterapeutti (ratkaisukeskeinen viitekehys, Valvira), kognitiivinen lyhytterapeutti (Kela), työnohjaaja, tietokirjailija

Kustannukset

4450 €

Hinta sisältää lähiopetuksen ja työnohjauksen. Maksun voi suorittaa useammassa erässä koulutuksen aikana.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op)? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

Turun kesäyliopisto

Turun Kesäyliopisto

Turun kesäyliopisto tarjoaa yksilöille, ammattiryhmille ja organisaatioille mahdollisuuden kehittymiseen ja oppimisen iloon elämän eri vaiheissa. Opetus on avointa kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Kursseja ja koulutuksia erilaisiin koulutustarpeisiin on saatavilla ympäri vuoden. Turun kesäyliopiston monipuolisesta tarjonnasta löytyy kursseja niin oman osaamisen kehittämiseen,...


Lue lisää kouluttajasta Turun kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Turun kesäyliopisto

Sirkkalankatu 4
20520 Turku

 Näytä puhelinnumero
www.turunkesayliopisto.fi

Arvioinnit
Arvioinnit
Arvioi tämä koulutus ensimmäisenä.

Arvioinnit kouluttajasta
(4,7)
Perustuu 83 arviointiin
Näytä kouluttajan kaikki arvioinnit
Yhteydenotto

Saadaksesi lisätietoa aiheesta Ratkaisukeskeisen lyhytterapian lisäpätevyys Valviran laillistamille psykoterapeuteille (40 op) täytä seuraavat tiedot:

Tämäkin voisi kiinnostaa sinua...

Ensiapukoulutus turvana arjessa ja työpaikalla

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Ensiapukoulutuksella varaudut yllättäviinkin tilanteisiin.